AFCN anunţă lansarea sesiunii de finanţare a proiectelor editoriale

Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) anunţă lansarea sesiunii de finanţare a proiectelor editoriale. Cu o alocare bugetară de 2 milioane de lei, semnificativ mai mare faţă de anul trecut, cea de a III-a sesiune de finanţare AFCN este dedicată susţinerii proiectelor ce se înscriu în secţiunile: carte (inclusiv ediţii critice), reviste şi publicaţii culturale, ediţii de poezie.

Edituri, redacţii de publicaţii culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activităţi editoriale şi/sau persoane juridice de drept public pot înscrie proiecte pe platforma online www.afcn-proiecte.ro între 2 şi 31 mai.

O entitate poate înscrie în concurs un singur proiect editorial pe secţiune, care poate conţine maximum 10 titluri.

„Ne bucurăm să putem anunţa şi anul acesta o creştere a bugetului alocat culturii scrise şi totodată creşterea plafoanelor de finanţare, ceea ce sperăm să facă posibilă realizarea de publicaţii de calitate, relevante pentru cititorii contemporani. Şi anul acesta Consiliul AFCN a definit priorităţi specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorităţi pentru a putea obţine punctajul maxim.” a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.

Citește și Primăria Timişoara anunţă trei noi programe culturale, cu o finanţare de 24 de milioane de lei

Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate, respectiv: contribuţia de 10% şi tirajul minim obligatoriu. De asemenea titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanţare.

Având în vedere că platforma a fost reinstalată şi optimizată, toţi aplicanţii vor trebui să îşi creeze un profil nou şi să încarce toate documentele de identificare ale organizaţiei. Lipsa acestor documente conduce la respingerea administrativă a proiectului pentru care se solicită finanţare.

Toate informaţiile sunt publicate la www.afcn-proiecte.ro/apel-de-finantare-proiecte-editoriale.html. Aplicaţiile se pot face pe modelul de declaraţii publicate pentru sesiunea III/2023.

Tot începând cu 2 mai, experţii interesaţi să contribuie la evaluarea proiectelor editoriale sunt invitaţi să-şi înscrie candidatura, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.