Africa de Sud – O nouă staţie terestră construită în regiunea Karoo va ajuta NASA

Distribuie

O nouă staţie terestră aflată în curs de construcţie în regiunea semideşertică Karoo din Africa de Sud va deveni operaţională până în 2025 şi va contribui la monitorizarea misiunilor istorice ale NASA către Lună şi alte destinaţii mai îndepărtate, au anunţat marţi oficiali din cadrul agenţiei spaţiale americane, potrivit Reuters.

În cadrul programului său Artemis, care are drept obiectiv să trimită prima femeie sau prima persoană de culoare pe Lună până în 2025, Administraţia Naţionala Aeronautică şi Spaţială din Statele Unite (NASA) vizează lansarea în luna noiembrie a rachetei sale din generaţia următoare, amânată mai multe săptămâni din cauza unor dificultăţi tehnice sau a prognozei meteorologice nefavorabile.

”Sperăm să lansăm săptămâna viitoare primul zbor din cadrul Artemis”, a declarat Badri Younes, administrator adjunct asociat şi manager al unităţii Space Communication and Navigation (SCaN) din cadrul NASA.

”Abia în 2025 vom trimite cea de-a treia misiune Artemis, iar a treia Artemis va fi aceea care va duce astronauţi pe Lună… şi prima persoană care va aseleniza (de data aceasta) va fi o femeie de culoare”, a declarat Badri Younes pentru Reuters.

”Aceasta va fi una dintre cele trei staţii care vor asigura comunicarea cu toţi astronauţii noştri aflaţi pe Lună sau pe orbita Lunii şi care va oferi servicii viabile pentru întregul nostru program ‘Moon to Mars”’, a adăugat oficialul american cu prilejul unei ceremonii desfăşurate în orăşelul Matjiesfontein, situat la 237 de kilometri nord de Cape Town.

Citește și Oamenii de știință din Zimbabwe au anunțat descoperirea rămășițelor celui mai vechi dinozaur din Africa

Matjiesfontein, a treia facilitate de acest fel dezvoltată la nivel global, va face parte dintr-o reţea alături de baze terestre situate în Statele Unite şi Australia. Proiectată pentru a include o serie de antene, printre care şi o antenă parabolică cu trei etaje şi un diametru de 20 de metri achiziţionată de NASA, staţia va contribui la îmbunătăţirea zonei de acoperire în ceea ce priveşte asistenţa oferită misiunilor critice către Lună, Marte şi dincolo de această planetă, au mai spus oficialii americani.

Agenţia spaţială sud-africană (SANSA) va înfiinţa, va opera şi va întreţine staţia.

Situată în apropiere de o infrastructură esenţială de comunicaţii şi transport, acea regiune izolată a fost aleasă datorită localizării sale geografice, care oferă condiţii meteo propice şi interferenţe radio scăzute.

Africa de Sud s-a angajat să achite o sumă iniţială de 70 de milioane de ranzi sud-africani (3,93 de milioane de dolari) pentru a construi infrastructura şi conexiunile necesare finalizării bazei, parte dintr-o investiţie guvernamentală destinată construirii unei infrastructuri spaţiale şi unei baze de cercetare.

”NASA nu ar fi venit în Africa de Sud dacă nu ar fi crezut că deţinem capacităţile pentru a lucra în parteneriat”, a spus Phil Mjwara, director general al Departamentului de ştiinţe şi inovaţie din Africa de Sud.