Agence France-Presse a intentat un proces împotriva X (fostul Twitter), în legătură cu plata ştirilor

Agence France-Presse (AFP) a intentat un proces împotriva X, compania lui Elon Musk, acuzând platforma de socializare că refuză să se angajeze în discuţii privind plăţile pentru distribuirea de ştiri.

AFP a anunţat miercuri că a intentat procesul la Paris pentru a obliga platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter să îi transmită informaţii care i-ar permite să calculeze o compensaţie echitabilă pentru partajarea conţinutului său.

Revendicarea vine în baza unei legi adoptate de Uniunea Europeană în 2019 care obligă platformele online să negocieze cu editorii remuneraţia pentru ştiri.

„În calitate de principal susţinător al adoptării drepturilor presei, AFP rămâne neclintită în angajamentul său faţă de această cauză”, a transmis AFP într-un comunicat.

Organizaţiile de presă, care se luptă cu scăderea veniturilor din publicitate, au susţinut de mult timp ca platforme precum X, Meta şi Google să împartă profiturile generate de găzduirea conţinutului lor.

Citește și Noul logo pentru Twitter este un „X”

Luna trecută, Canada a adoptat o lege care obligă marile platforme de internet să recompenseze editorii de ştiri pentru conţinutul lor, după ce Australia a adoptat un model similar în 2021.

Meta, proprietarul Facebook şi Instagram, a anunţat marţi că a început procesul de încetare a accesului la ştiri pentru utilizatorii din Canada, ca răspuns la această legislaţie.

Alphabet, compania mamă a Google, a semnat anul trecut un acord cu editorii francezi pentru a plăti pentru conţinutul care apare în rezultatele motorului de căutare, după ce autoritatea de supraveghere antitrust din Franţa a amendat gigantul tehnologic cu 500 de milioane de euro (547 milioane de dolari) pentru că nu a negociat.

Musk, care critică în mod regulat organizaţiile de presă tradiţionale, a descris procesul intentat de AFP ca fiind „bizar”. „Vor ca noi să le plătim pentru traficul pe site-ul lor, unde ei obţin venituri din publicitate, iar noi nu!”, a scris Musk într-o postare pe X.

Sursa: Învață cu mine