Agenţia Spaţială Europeană întrerupe cooperarea cu Rusia pentru o misiune pe Marte

Agenţia Spaţială Europeană pune capăt cooperării cu Rusia în ceea ce priveşte misiunea de lansare a primului rover planetar european, destinat să caute semne de viaţă pe Marte, a declarat marţi şeful agenţiei, potrivit CNN.

Roverul ExoMars, o colaborare între ESA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, urma să plece spre Marte în luna septembrie a acestui an. Dar ESA a declarat în februarie că invazia Rusiei în Ucraina a făcut acest lucru „foarte puţin probabil”. 

Apoi, în martie, agenţia a suspendat colaborarea cu Roscosmos cu privire la misiunea lor comună pe Marte, în urma invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei. 

„Astăzi, Consiliul ESA a abordat misiunea ExoMars Rover şi platforma de suprafaţă, recunoscând că circumstanţele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos – războiul din Ucraina şi sancţiunile rezultate – continuă să prevaleze”, a scris marţi pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher.  

Citește și Primul satelit de comunicații din lume, lansat pe orbită cu 6 decenii în urmă. Galerie foto

În consecinţă, consiliul de administraţie al agenţiei l-a instruit să pună capăt în mod oficial cooperării cu Rusia în cadrul acestui program, a precizat Aschbacher.

„Noi informaţii despre calea de urmat cu alţi parteneri vor fi prezentate în cadrul unei şedinţe de informare a presei din 20 iulie, detaliile vor fi comunicate ulterior”, a adăugat el.  

Iniţial, roverul urma să fie lansat în iulie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. 

Misiunea este destinată să caute viaţă pe Marte şi să investigheze istoria apei pe planeta roşie. Roverul are capacitatea de a fora sub suprafaţa planetei Marte până la o adâncime de aproximativ 2 metri, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea găsi semne de viaţă.