Albumul Brâncuși, la chose vraie – de Doina Lemny, lansat la Paris

Distribuie

Brâncuși, la chose vraie, un nou album dedicat sculptorului român, a fost lansat marţi, în prezenţa ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, a profesorului şi eseistului George Banu, a Micăi Gherghescu, doctor în istoria artei, responsabila bibliotecii Kandinsky din Centrul Pompidou şi a editorului Alain Gourcuff.

Albumul cu 250 de ilustraţii de arhivă, dezvăluie cronologia intimă a lucrărilor lui Brâncuși (1876-1957), prin fotografii alb-negru surprinse chiar de artist, multe dintre ele nevăzute de publicul larg.

Expoziţia „Brâncuși” este programată în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.

Vor putea fi admirate opere de artă semnate de Brâncuşi, precum: „Ecroseu”, „Cap de copil”, „Prometeu”, „Muza adormită”, „Domnişoara Pogany”, „Piatră de hotar” – din seria „Sărutul”, „Rugăciune”, „Măiastra”, „Pasăre în văzduh”, „Coloana fără sfârşit III”, diferite desene, guaşe şi fotografii realizate de artist.

Citește și Sculptura „Sărutul/ Le Baiser” de Constantin Brâncuşi, din Cimitirul Montparnasse din Paris, a fost clasată monument istoric

Albumul cuprinde 170 de ilustrații din arhive mai puțin cunoscute și va fi lansat pe 21 iunie, la sediul Ambasadei României în Franța.

„Brancusi, la chose vraie” dezvăluie o cronologie intimă a operelor lui Brâncuși prin intermediul unor fotografii alb-negru făcute de artistul însuși, multe dintre ele inedite.

Rod al trei decenii de cercetări, această lucrare monografică pune în valoare în special specificul fotografiilor realizate de Brâncuși. „El surprinde anumite unghiuri tocmai pentru a dirija privirea celui care dorește să pătrundă secretul artistului. Brâncuși spunea că trebuie să ne uităm la sculpturile sale până când ele își dezvăluie secretul”, afirmă Doina Lemny.

Citește și Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, cu privire la miturile despre Brâncuși

Fost muzeograf responsabil al fondului Brâncuși de la Muzeul Național de Artă Modernă – Centrul Pompidou din Paris, Doina Lemny este istoric de artă și specialistă în sculptura secolului al XX-lea.

În Franța, a curatoriat numeroase expoziții, printre care „Matisse – Pallady și Ia românească/ La Blouse roumaine. Doi artiști sub cenzură” și „Brâncuși. Sublimarea formei”.

Este autoarea mai multor lucrări monografice precum „Brâncuși, au-delà de toutes les frontières”, Fage, 2012 („Brâncuși dincolo de frontiere”), „Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant-garde parisienne” („Lizica Codreanu, o dansatoare româncă în avangarda pariziană”), Fage, 2011, și „Brâncuși. La sublimation de la forme” („Brâncuși, sublimarea formei”), Snoeck, 2019.