Albumul colectiv „Dracula în benzi desenate” va fi lansat de Muzeul Județean de Istorie Brașov, miercuri, la Sala Mare de la ARCUB, informează un comunicat de presă.
Albumul reunește lucrările a 47 de autori sau echipe de autori, fiind primul album colectiv de benzi desenate dedicat personajului Dracula și în același timp cel mai mare album colectiv de bandă desenată românească publicat până acum și cel mai voluminos – 251 de pagini de benzi desenate făcute special pentru acest proiect, doborând recordurile stabilite de albumul „Istorii din ’89 în benzi desenate”, un alt proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov.
La evenimentul de lansare vor fi prezenți inițiatorul proiectului editorial, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene; directorul general al Bibliotecii Naționale a României, prof. Univ. Adrian Cioroianu; istoricul BD Dodo Niță; Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, artiști coordonatori ai albumului. De asemenea, mulți dintre artiștii care au participat cu lucrări vor fi prezenți la ARCUB și vor susține sesiune de autografe – Valentin Tănase, Radu Oltean, Adrian Barbu, Vintilă Mihăescu.
Albumul BD este deschis cu studiul „Dracula nemuritorul”, realizat de istoricul Nicolae Pepene, care aduce multe informații și imagini inedite, mai ales despre „relația” românilor cu Dracula. Cele 40 de pagini ale studiului sunt împărțite în capitolele: „Al dracului”, „Principele Dracula”, „Portretele lui Dracula”, „Cum nu vii tu, Țepeș Doamne ?”, „Un conte dat naibii”, „Ne-mortul”, „Război, sex și mântuire”, „Arată ca Dracula”, „Românii și Dracula”, „Vin americanii!”, „Dracula, agent de voiaj”, „Dracula a murit! Trăiască Dracula”, „Banul e ochiul dracului!”, „(B) enzi (D) racula”, „Baladă valahă”, „Biblioteca lui Dracula”.
În acest context, albumul „Dracula în benzi desenate” este și un omagiu adus scriitorului Alexandru Hodos, primul traducător în limba română a romanului Dracula (1928 – 1929), și artistului Charles Benedek, primul desenator din România al contelui Dracula (1928).