Alexandru Mironov, reacție acidă după ce a fost lăsat fără certificatul de revoluționar

Alexandru Mironov, reacție acidă după ce a fost lăsat fără certificatul de revoluționar

Distribuie

Alexandru Mironov (n. 27 ianuarie 1942, Vertiujeni, județul Soroca, România, astăzi în raionul Florești, Republica Moldova), scriitor, jurnalist și politician român, fost ministru al tineretului și sportului (1993-1996), a avut o reacție acidă după a rămas şi fără Certificatul de Revoluţionar Cu Rol Determinant.

La scurt timp după aflarea veştii că a rămas fără certificatul de revoluţionar, Alexandru Mironov a declarat pentru Impact.ro: „Nu ştiam nimic despre acest demers, aflu de la dumneavoastră. Nu ştiu ce să vă spun, fiindcă lucrul acesta dă efecte asupra vieţii mele. Mă voi sfătui cu familia, voi merge la Institutul Revoluţiei şi voi lua decizia cea mai bună. Am înţeles că Cornel Dinu, care se afla în aceeaşi situaţie, s-a consultat deja cu nişte avocaţi. Probabil voi face acelaşi demers. Le doresc celor care au luat această decizie să fi stat ca mine în faţa a zece ţevi de arme, cu glonţ pe ţeavă, aşa cum am stat eu, înainte de a fi decis una sau alta!”, a declarat Mironov.

Alexandru Mironov s-a numărat printre consilierii președintelui Ion Iliescu. În perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996 a fost ministru al tineretului și sportului. Din decembrie 2004 a fost numit de președintele României Ion Iliescu în conducerea Institutului Revoluției Române. Este editorialist principal al revistei „Știință și tehnică”.

Citește și Cornel Dinu, lăsat fără certificatul de revoluționar cu rol determinant

Într-un interviu mai vechi din Jurnalul Naţional, Alexandru Mironov afirma: “Nu cred în destin. Destinul şi-l face omul singur. Eu sunt dintr-o familie de refugiaţi plecată din Basarabia în 1944. Părinţii mei au trăit din ce averi au putut să care cu ei vânzând unele şi altele. Am putut să învăţ limbi străine, să mă pregătesc. Am nimerit la un liceu foarte bun din Craiova. Am învăţat limbile străine la timpul potrivit, am apucat toate oportunităţile pe care viaţa mi le-a trecut prin faţă.

Pentru mine, Ion Iliescu era atunci garantul păcii

Simpatia sa pentru Ion Iliescu este bine cunoscută în spațiul public. În același interviu, Alexandru Mironov spune chiar că l-a ajutat pe mIon Iliescu să câștige alegerile.

„Perioada în care am fost consilier la Cotroceni a fost extrem de dificilă. Societatea era gata să explodeze din nou, erau mii de forţe amestecate, iar eu, pentru că sunt basarabean, am vrut pace. L-am ajutat pe Ion Iliescu să câştige alegerile. Pentru mine, Ion Iliescu era atunci garantul păcii. Poate că nu trebuia să stea atât de mult cât a stat, dar atunci el a fost foarte important pentru România.

Citește și Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor cere retragerea certificatului lui Alexandru Arșinel

Cea mai mare realizare din acea perioadă a fost că am stat cu pieptul în faţă, şi în anii aceia, ’90-’94, Ion Iliescu a făcut ca viaţa să intre în normal şi să fim în situaţia în care suntem acum. Ca ministru al Educaţiei şi Tineretului am pornit programe naţionale de educaţie. Am oprit privatizarea stadioanelor, sălilor de sport, hotelurilor de tineret, am pus mâna pe băieţii foarte lacomi, care se repeziseră atunci şi, ajutat de cole­gul meu Nicolae Mărăşescu, am stabilizat lucrurile”, mărturisea Alexandru Mironov 

Cât privește implicarea sa în Revoluția din 1989, Alexandru Mironov povestește:

„Am reuşit să conving soldaţii, plutonul de execuţie să se dea la o parte din intrarea de la Radio şi să ne lase să pornim emisiunile noi ale Radioului. Faptul că s-au salvat vieţi mă cutremură şi acum. Este momentul pe care nu o să-l uit niciodată, fireşte alături de momentele în care copiii mei au apărut pe lume.

Dacă aş putea reîntoarce timpul, aş fi ştiut pe cine trebuia să dăm la o parte în ’89. Aş fi ştiut să bat cu pumnul în masă împotriva hre­bengiucilor de toate categoriile cu notorietate şi chiar autoritate. Aşa ar fi venit o lume nouă, o lume tânără, ar fi venit intelectualii mai repede decât toţi şmecherii care s-au aşezat şi sunt acum prin partide şi prin Parlament.”

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro