Ambasadorul Germaniei: Viaţa evreiască ne uneşte; avem o tradiţie comună a culturii evreieşti în ţările noastre

Distribuie

Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, a declarat marţi că proiectul „1.700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania (321-2021)” îşi propune să transmită un mesaj de multiculturalitate şi înţelegere între popoare.

El a spus la sesiunea inaugurală a proiectului „1.700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania (321-2021)” că această aniversare este sărbătorită şi în România din cel puţin trei motive.

„Viaţa evreiască ne uneşte. Avem o foarte lungă tradiţie comună a culturii evreieşti în ţările noastre. (…) Pentru că 1.700 de ani de viaţă evreiască reprezintă un puternic simbol al victoriei culturii şi civilizaţiei asupra barbariei şi morţii. (…) Holocaustul, pogromurile şi deportările cetăţenilor evrei din perioada nazistă nu doar că au răpit viaţa a milioane de evrei, ci au şi distrus în mare parte cultura evreiască din ţările noastre. Totuşi, vedem astăzi că viaţa evreiască e din nou prezentă la noi, este diversă şi plină de culoare, ceea ce, după ororile trecutului, mi se pare mai ales în Germania o mică minune. Şi aici, în România, cultura evreiască este vie şi activă, de exemplu, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti (…). Dorim să transmitem prin acest proiect un mesaj de multiculturalitate şi înţelegere între popoare”, a explicat Cord Meier-Klodt, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cu cele 12 minorităţi naţionale recunoscute, România a fost de-a lungul secolelor un fel de comunitate europeană timpurie.

Citește și Ambasadorul Israelului crede că trebuie consolidat rolul societăţilor multiculturale, în contextul curentelor antiglobalizare în creştere

„O parte din minoritatea germană se află pe actualul teritoriu al României de peste 800 de ani şi cultura evreiască face parte din această diversitate de foarte mult timp”, a afirmat diplomatul.

El i-a îndemnat pe elevi să tragă învăţăminte nu numai din capitolele frumoase ale istoriei, dar mai ales din cele „îngrozitoare”.

Însărcinatul Guvernului Federal pentru viaţa evreiască în Germania şi combaterea antisemitismului, Felix Klein, a declarat că stereotipurile legate de evrei şi antisemitismul sunt omniprezente.

„Au existat atacuri urâte împotriva evreilor în Germania şi în alte ţări în întreaga lume. De exemplu, în timpul pandemiei COVID-19, chiar au apărut ‘teorii’ ale conspiraţiei, aş prefera să le numesc ceea ce sunt cu adevărat, defăimări răutăcioase, care susţin că evreii profită de pandemie. Trebuie să adoptăm o poziţie unită împotriva acestor naraţiuni răutăcioase şi să arătăm că ne preţuim cetăţenii evrei ca parte a comunităţilor şi societăţilor noastre. Au făcut parte din cultura germană şi europeană de mai multe secole”, a spus Felix Klein.

Potrivit acestuia, realizările evreilor de-a lungul timpului în domenii precum filosofie, ştiinţă, economie, artă şi cultură modelează vieţile până în prezent în Europa.

Proiectul cultural şi educaţional „1.700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania (321-2021)” presupune patru sesiuni de webinar şi este organizat de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu Ambasada României la Berlin, Ambasada Israelului în România şi Fundaţia Magna cum Laude Reut.