Ana Blandiana va primi titlul onorific de „Doctor Honoris Causa” al Universității din Sofia

În cadrul unei ceremonii solemne, care va avea loc pe 10 mai în Sala Rectoratului Universității din Sofia „Sf. Kliment Ohridski”, scriitoarei Ana Blandiana i se va acorda titlul onorific de „Doctor Honoris Causa” al , informează prestigioasa instituție de învățământ superior din Bulgaria pe site-ul oficial.

Ana Blandiana va susține un discurs academic pe tema: Poate poezia salva lumea?

Ana Blandiana (Otilia Valeria Coman) s-a născut pe 25 martie 1942, în Timișoara, ca fiică a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din Oradea. După instaurarea regimului comunist în România preotul Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”.

Citește și Acad. prof. univ. dr. Alexandru Ciurea va fi distins cu titlul de “Doctor Honoris Causa” al ULBS

A debutat în revista Tribuna din Cluj cu poezia „Originalitate”, semnând pentru prima oară cu pseudonimul Ana Blandiana. În anul 1960 se căsătorește cu scriitorul Romulus Rusan.

Înainte de 1989, i s-a luat în trei rânduri dreptul de a publica (1959-1964, 1985, 1988-1989), iar în ultimii doi ani ai regimului comunist numele ei a fost interzis iar cărțile i-au fost scoase și din biblioteci.

În luna mai 1990 a reînființat Centrul PEN din România, pe care l-a condus până în 2004. În noiembrie 1990 s-a numărat printre fondatorii Alianței Civice (președinte între 1991-2002). În ianuarie 1993 a fost inițiatoare, împreună cu Romulus Rusan, a Memorialului Sighet, iar în aprilie 1995, a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până în prezent.

Este membru corespondent al Academiei Române (din 2016).

Ana Blandiana a fost decorată cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României.