Ana Gavrilă Ogoranu, abuzată fizic de Securitate pentru un aparat radio defect primit de soțul ei de la Petru Gheorgheoni

Cunoscută luptătoare împotriva regimului comunist, Ana Gavrilă Ogoranu, arestată și anchetată în mai multe rânduri pentru a trăda grupul de rezistență din munții Făgărașului condus de soțul ei, Ion Gavrilă Ogoranu, descria într-o scrisoare deschisă înaintată ministrului justiției, în 2006, Monica Macovei modul în care a fost anchetată și torturată de fosta Securitate.

Scrisoarea a fost înaintate ca urmare a refuzului autorităților de a recunoaște Anei Gavrilă statutul de luptător în rezistență anticomunistă.

Din descrierile sale, unul dintre motivele pentru care a fost abuzată fizic în anchetă l-a reprezentat un aparat radio primit de soțul ei de la Petru Gheorgheoni, aparat care, după cum mărturisea, era și așa defect. În 1954 s-a întâmplat un caz care mă putea costa mare nenorocire. Soțul meu ascunsese aparatul de radio a lui Gheorghionii (sic!), care de altfel era și defect, într-un fund al podului casei, fără ca eu să știu. Copiii jucându-se l-au găsit, l-au dat jos și cu copiii din vecini, se jucau pe stradă cu el.

A aflat securitatea, copiii au fost luați de scurt unde l-au găsit, și toată vină a căzut pe mine. Am fost dusă la Securitatea din Orăștie și Deva, anchetată dur, și lovită să spun. A durat mult până s-au convins că într-adevăr eu nu știam nimic despre acel aparat. Am fost anchetată să spun după cine port doliu, și de unde știu că soțul meu e mort. În același timp eram privită în sat cu ură și desconsiderare”.

Primul ei soț a fost tot un luptător împotriva comunismului, Petru Sabadus, ucis în bătaie la închisoarea din Gherla, în 1952.

Citește și Soldați din Călan, voluntari în Legiunea Voluntarilor Români din Italia, decorați de Carol al II-lea

Petru Gheorgheoni (n. 1914, Nădăștia de Jos – d. 1993, Canada), fost simpatizant al Mișcării Legionare, condamnat la 20 ani închisoare, în lipsă, pentru rebeliune, alți 5 ani de închisoare i-a executat în Germania, unde s-a refugiat. Savant în fizică nucleară, cu înalte studii la Sorbona, Franța, de unde a emigrat în Canada. Presa canadiană a scris în 1993 despre decesul său, de unde aflăm că s-a stins din viață pe 23 octombrie 1993, la vârsta de 78 ani.

Fost primar al orașului, pe atunci comună, Călan. Din calitatea de primar, scurtă, deși a simpatizat Mișcarea Legionară, s-a opus naționalizării a trei prăvăli evreiești. Fratele său, Traian, învățător, a fost și el arestat politic pentru simpatii legionare, în fapt cauza a reprezentat-o activitatea fratelui său.

Cu privire la el, Ana Gavrilă Ogoranu spune: „Pe telegrafistul Gheorgheionii (sic!) l-am ocrotit în casa părinților mei. În memoriile scrise ale acestuia, după 1990, amintește acest episod. Am contribuit la toate acestea, în condițiile în care și eu și soțul locuiam în casă străină, caci în casa mătușii era instalat comandamentul Armatei Roșii.”

Ana Gavrila Ogoranu s-a stins din viață în iulie 2006, la vârsta de avea 85 de ani, la două luni după decesul soțului ei.