Angajații teatrului din Buzău, jigniți de modul în care edilul a argumentat propunerea de înființare a unei noi instituții culturale

Colectivul Teatrului ”George Ciprian” din Buzău condamnă modul în care primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, şi-a argumentat proiectul de hotărâre care vizează înfiinţarea Teatrului Municipal ”V. Maximilian”. 

Colectivul Teatrului ”George Ciprian” din Buzău, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Buzău, atrage atenţia, într-un comunicat de presă, că modul în care este argumentată necesitatea înfiinţării noului teatru municipal este unul denigrator la adresa instituţiei de cultură deja existente. 

”La o populaţie de aproximativ 130.000 de locuitori, Teatrul George Ciprian este singura instituţie publică de spectacole (de proiecte) care nu reuşeşte să acopere toate nevoile culturale şi spectaculare ale buzoienilor. Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum şi lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural şi educaţional al cetăţenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri”, se arată în referatul  proiectului de hotărâre privind înfiinţarea unui nou teatru municipal la Buzău. 

Angajaţii Teatrului ”George Ciprian” îi solicită primarului Constantin Toma să îşi justifice afirmaţiile. 

Citește și Primăria Buzău vrea să înființeze Teatrul Municipal „V. Maximilian”

”Îl invităm pe domnul Primar Constantin Toma să publice analiza de nevoi pe care a realizat-o în prealabil pentru a fundamenta observaţiile de mai sus. Un studiu precum Barometrul de Consum Cultural efectuat la nivelul oraşului sau chiar al judeţului Buzău ar fi binevenit şi ar ajuta toate instituţiile de cultură locale să îşi îmbunătăţească activitatea. În absenţa unui astfel de studiu, orice afirmaţii legate de „nevoile culturale” ale buzoienilor sunt pure speculaţii”, sunt de părere angajaţii Teatrului „George Ciprian”. 

Afirmaţiile primarului Constantin Toma la adresa instituţiei de cultură aflată sub tutela Consiliului Judeţean nu sunt o noutate, însă este pentru prima dată când acestea apar într-un document public.  

”Domnul Primar a afirmat anterior că «Buzăul este singurul oraş din România, reşedinţă de judeţ, cu peste o sută de mii de locuitori, care nu are un teatru». Considerăm că astfel de afirmaţii şterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului George Ciprian şi reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian şi a artiştilor colaboratori.

Citește și Geoparcul Ținutul Buzăului a primit în mod oficial acreditarea ca Geoparc UNESCO

Pe scena noastră au urcat nume de referinţă ale teatrului românesc, precum Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Mircea Albulescu, Valeria Seciu, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Irina Petrescu, Alexandru Repan, Emil Hossu, Olga Tudorache, Ion Caramitru, Ion Besoiu, Catrinel Dumitrescu, Sebastian Papaiani şi nu numai”, se mai arată în comunicatul celor de la Teatrul George Ciprian.  

Colectivul instituţiei de cultură îşi exprimă speranţa că înfiinţarea noului teatru municipal va reprezenta o oportunitate de dezvoltare a vieţii culturale a Buzăului dar atrage atenţia că antagonizarea celor două instituţii ar fi o greşeală. 

”Sperăm că Teatrul Municipal „V. Maximilian” va reprezenta o oportunitate de dezvoltare pentru viaţa culturală a Buzăului. Investiţia în cultură este întotdeauna binevenită, iar crearea de locuri de muncă pentru absolvenţii de teatru este necesară. În ceea ce priveşte „organizarea de spectacole de teatru liric (operă) precum şi de concerte simfonice” aşa cum este prevăzut în referatul de argumentare al înfiinţării noii instituţii, recomandăm construirea unei săli cu acustică adecvată.

Citește și Un consilier USR din Buzău cere retragerea titlului de cetățean de onoare acordat în 2019 actorului Dan Puric

Poate înfiinţarea unei filarmonici ar fi cu adevărat complementară ofertei culturale deja existente în Buzău. Antagonizarea celor două instituţii de spectacole ar fi o greşeală. Teatrul finanţat din bani publici este un bun public, iar accesul la cultură, un drept fundamental al cetăţenilor. Ne mâhneşte însă că domnul Primar, care cunoaşte şi promovează cultura, personalităţile şi istoria oraşului Buzău, nu este la curent cu activitatea valoroasă, de avangardă internaţională, a Teatrului George Ciprian”, se mai arată în comunicatul semnat de colectivul Teatrului ”George Ciprian” din Buzău.