Ansamblul de dans „Nagyvárad” participă, în martie, la Expoziţia Mondială de la Dubai

Ansamblul de Dans „Nagyvárad”, al Teatrului Szigligeti din Oradea, va participa, în luna martie, la Expoziţia Mondială de la Dubai, unde va susţine o serie de spectacole.

Ansamblul de Dans „Nagyvárad” a aniversat în acest weekend 20 de ani de existenţă, printr-o festivitate jubiliară care a avut loc la Teatrul de Stat din Oradea, în cadrul căreia managerul teatrului maghiar, Czvikker Katalin, a anunţat că ansamblul a fost invitat de Ministerul Culturii la Expoziţia Mondială de la Dubai, în luna martie a acestui an.

Potrivit unui comunicat al teatrului, festivităţile au debutat cu lansarea albumului jubiliar al Ansamblului de Dans Nagyvárad moderată de secretarul literar Orsolya Bozsódi-Nagy, directorul artistic al ansamblului, Enikő-Agnes Szabó şi editorul cărţii, Levente Árpád Biró, care au discutat despre istoria ansamblului şi despre cartea bogat ilustrată care cuprinde activităţile diverse ale companiei.

După lansarea de carte, din sala mare a Teatrului Szigligeti, a avut loc o gală de dans jubiliară. Spectacolul, editat de Eszter Novák, director şi director artistic al Trupei Szigligeti, a cuprins mai multe scene din producţii emblematice ale ultimelor două decenii, interpretate de actuali membri ai companiei, respectiv de foşti dansatori şi muzicieni.

Citește și Templul Francmasoneriei din Oradea a ajuns la final de proiect

În discursul său, managerul instituţiei, Czvikker Katalin a subliniat că singura companie profesionistă de dans din regiunea Partium a fost înfiinţată în 2002 cu ajutorul unor profesionişti din domeniu şi politicieni, printre aceştia din urmă fiind amintiţi Kiss Sándor şi Szabó Ödön.

„La finalul discursului său, Czvikker Katalin a anunţat că Ansamblul de Dans Nagyvárad a fost invitat la Expoziţia Mondială de la Dubai de către Ministerul Culturii din România, unde în luna martie vor susţine o serie de spectacole,” se arată în comunicat.

Secretarul executiv al Asociaţiei Artiştilor Maghiari din domeniul dansului, Tamás Szalay, a apreciat, în cadrul evenimentului, perseverenţa şi dorinţa de dezvoltare a Ansamblului.

În continuare, publicul, inclusiv foşti membri ai companiei şi şefi ai instituţiilor partenere, au asistat la o reprezentaţie a piesei de teatru de dans popular „Cântec ostăşesc”.

Programul jubiliar s-a încheiat duminică, la ora 17,00, cu un concert de muzică populară susţinut de muzicieni care colaborează cu compania de dans.