Antarctica: Inaugurarea celei mai sudice staţii de telefonie din lume

Cea mai sudică staţie de telefonie din lume a fost inaugurată lângă staţia norvegiană de cercetare polară Troll, la o latitudine de 72 de grade sud, informează AFP.

Staţia este perechea antenei-releu celei mai nordice din lume, de asemenea inaugurată recent de către grupul Telenor, la o latitudine de 79 de grade nord, în comunitatea ştiinţifică din Ny-Alesund, în arhipelagul norvegian Svalbard din Arctica.

Instalarea unei reţele 4G în jurul Troll-ului „sporeşte siguranţa celor care lucrează pe teren”, a declarat pentru AFP Christian Skottun, un oficial al Telenor.

„Ea facilitează de asemenea transmiterea în timp real şi oriunde în lume a datelor colectate de instrumentele de măsurare ale oamenilor de ştiinţă”, a adăugat acesta.

Cu şase ocupanţi responsabili de întreţinere pe perioada iernii şi câteva zeci în timpul verii australe, în perioada de vârf a activităţii ştiinţifice, staţia de cercetare Troll este folosită pentru cercetări biologice, glaciologice şi geologice, precum şi pentru colectarea de date meteorologice, atmosferice şi seismice.

Citește și ADN-ul de caracatiţă oferă indicii despre topirea calotei glaciare din Antarctica acum 120.000 de ani