Antony Blinken cere eliberarea imediată a jurnalistului american arestat în Rusia

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut, duminică, eliberarea ”imediată” a jurnalistului american arestat în Rusia sub suspiciunea de spionaj, într-o convorbire telefonică cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, transmite AFP.

Blinken ”a exprimat marea îngrijorare a SUA în legătură cu detenţia inacceptabilă a unui jurnalist american de către Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Secretarul de stat a cerut eliberarea ”imediată a acestuia” şi a cerut, de asemenea, eliberarea unui alt american, Paul Whelan, potrivit lui Patel.

Un tribunal din Moscova a decis, joi, ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului „The Wall Street Journal”, reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni.

El va fi deţinut cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici.

Citește și Jurnalistul de la WSJ, Evan Gershkovich, arestat în Rusia: Casa Albă reacționează

Serviciul de securitate FSB al Rusiei anunţase joi dimineaţă că a deschis un dosar penal împotriva cetăţeanului american Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, iar Kremlinul a declarat că acesta a fost „prins în flagrant delict”.

Gershkovich, care lucrează pentru WSJ de ceva mai mult de un an, a declarat în faţa instanţei că este nevinovat.

Angajatorul său a spus că dosarul – primul caz penal intentat pentru spionaj împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică – se bazează pe o acuzaţie falsă.

Conform legislaţiei ruse, spionajul poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

Cazul este de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi Statele Unite.