Scriitorul Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați autori români pe plan internațional, nu a obținut suficiente voturi pentru a deveni membru corespondent al Academiei Române. Printre cei care au contestat candidatura sa se numără scriitorii Valeriu Matei și Nicolae Breban.
Valeriu Matei: „A insultat poporul român”
Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei și directorul Editurii Academiei Române, a fost unul dintre cei mai vocali opozanți. Acesta a distribuit înaintea votului un apel prin care argumenta împotriva alegerii lui Cărtărescu, invocând declarațiile scriitorului despre antisemitismul românesc.
„Într-un articol din 2005, Mircea Cărtărescu aduce insulte lui Mihai Eminescu, Emil Cioran și Mircea Eliade, dar și poporului român. A tradus greșit un pasaj al Hannei Arendt, ceea ce a dus la concluzii inexacte despre antisemitismul din România în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nici pe departe poporul român nu este un popor antisemit”, a declarat Matei pentru HotNews.
În plus, acesta a susținut că primul volum al lui Cărtărescu, Faruri, vitrine, fotografii…, conține elemente de plagiat din Viața și opiniile lui Tristram Shandy de Laurence Sterne.
Nicolae Breban: „Nu e la nivelul Academiei”
Scriitorul Nicolae Breban, un alt contestatar, a apreciat talentul lui Cărtărescu, dar a susținut că acesta nu are anvergura necesară pentru a deveni academician.
„Este un bun scriitor, dar nu de nivelul Academiei Române. În Dostoievski sunt zeci de personaje, în Thomas Mann sunt zeci de personaje. La Mircea Cărtărescu sunt trei: tăticul, mămica și Mircea. În literatură trebuie să creezi oameni vii, cum l-a făcut Dostoievski pe Raskolnikov, Shakespeare pe Hamlet”, a declarat Breban.
Acesta a criticat și succesul internațional al lui Cărtărescu, susținând că a fost amplificat artificial:
„Reclama i-a fost făcută cu mulți bani, inclusiv de la Institutul Cultural Român. Trilogia Orbitor a fost supraevaluată. Primul volum nu are ficțiune, ci doar o cronică de familie. Există pasaje la limita psihozei. Cărtărescu este semnul cel mai profund al incapacității noastre de maturitate civică și psihologică.”
Respingerea lui Mircea Cărtărescu de către Academia Română a generat dezbateri intense în spațiul public. În timp ce unii critici îi contestă stilul și relevanța academică, susținătorii săi consideră că este cel mai important scriitor român contemporan și că ar fi meritat acest titlu.