Arheologii din Italia au descoperit 24 de statui antice din bronz în Toscana

Arheologii din Italia au descoperit, în zona unor băi termale din Toscana, 24 de statui din bronz bine conservate, datând din perioada Romei Antice, scrie Reuters.

Protejate timp de 2.300 de ani de noroi şi de apele termale, un depozit votiv nemaivăzut până acum a reapărut în urma săpăturilor de la San Casciano dei Bagni, în Toscana, cu peste 24 de statui de bronz de o măiestrie foarte rafinată, dintre care cinci aproape un metru înălţime, toate intacte şi în perfectă stare. 

„O descoperire care va rescrie istoria şi pentru care sunt deja la lucru alţi peste 60 de experţi din întreaga lume”, a anunţat, pentru ANSA, arheologul Jacopo Tabolli, tânărul profesor al Università per Stranieri di Siena, care din 2019 coordonează proiectul concesionat de Ministerul Culturii.

O comoară „absolut unică”, subliniază el, care este însoţită de o cantitate incredibilă de inscripţii în etruscă şi latină şi la care se adaugă mii de monede precum şi o serie de ofrande la fel de interesante”.

Citește și O corabie „geamănă” a navei suedeze de război Vasa a fost descoperită de arheologii marini 

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a vizitat deja laboratorul de restaurare: „O descoperire excepţională care confirmă încă o dată că Italia este o ţară formată din comori imense şi unice”.