Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării sub pretextul protejării informațiilor cu caracter clasificat.
Arhivele Naționale au dat joi, 26 mai, un comunicat din care reiese că intră deja în vigoare de astăzi o dispoziție prin care arhivarii au obligația să verifice fiecare filă înainte de a o elibera pentru studiu în sălile special amenajate.
Mai mulți cercetători au reacționat în spațiul public. Istoricul Dumitru Lăcătușu a scris că în spatele dispozițiilor ar sta Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), cunoscută ca fostă „Doi și-un sfert” în perioada comunistă, de la indicativul „UM 0215”.
„Arhivele Naționale nu vor mai aduce la sala de studiu niciun dosar care conține documente clasificate. Arhivele Naționale au ales să se conformeze dispozițiilor serviciului secret al MAI, infamul ‘Doi și-un sfert’, impunându-se și mai mult controlul serviciilor secrete asupra Arhivelor, ceea ce transformă Arhivele într-o simplă anexă a serviciilor, iar pe arhiviști în simpli executanți ai unor dispoziții abuzive și ilegale.
Citește și Începutul Răscoalei din 1907. Documente din Arhivele Naționale prezintă în mod detaliat desfășurarea evenimentelor
Practic, arhivele iau la puricat toate dosarele cerute, iar acele dosare care conțin documente clasificate nu mai ajung la sala de studiu. Cercetătorii nu vor mai putea cerceta nici dosarele studiate anterior, inclusiv dosarele de la secțiile CC al PCR, ceea ce reprezintă o încălcare grosolană a reglementărilor internaționale în vigoare și un abuz. Aparent, Arhivele și serviciile se fac că nu cunosc legislația internațională cu privire la documentele deja studiate, alegând să practice cenzură”, scrie istoricul Dumitru Lăcătușu.
Mircea Stănescu – autorul volumelor Reeducarea în România comunistă și Documentele reeducării – a semnalat pe blogul său că doi istorici și doi arhivari ar fi cercetați încă de acum doi ani de DIICOT într-un dosar penal pentru că „au avut acces, au citat, au publicat documente ștanțate cu SECRET din perioada comunistă, dar și a lui Franz Josef ori Maria Tereza”.
„(…) Am ajuns la o situație halucinantă prin care suntem proiectați nu în anii 1980, ci direct în anii 1950 – mai lipsesc doar „duba neagră“ și bătaia la tălpi! Ca să fim expliciți: Arhivele Naționale sunt pline de astfel de documente, care în mod curent merg la Sala de Studiu, sunt folosite pentru cererile ce au în vedere drepturile cetățenilor. Vizate sunt în primul rând cele ale comunismului, dar și altele, pe scurt: tot ceea ce este ștanțat cu „secret“, indiferent de emițător și perioadă.
Citește și 36 ani de la câștigarea Cupei Campionilor de către Steaua București
Prima consecință este că prin impunerea acestei viziuni a „serviciilor“ asupra arhivelor, arhivistul își pierde statutul și devine o simplă anexă a acestora: autonomia, capacitatea sa de analiză, responsabilitatea față de cetățean în calitate de funcționar public sunt dintr-o dată anulate. Cea de-a doua consecință este că istoria care se va mai putea scrie în urma acestui mod de a proceda, ce combină distrugerea cu restricția, nu va mai fi una verosimilă, ci convenabilă, edulcorată, calpă, irealistă, de paradă”, scrie pe blogul său istoricul Mircea Stănescu.
„Lăsați Arhivele libere! Este scandalos cum procedați. Ne întoarcem în anii 50”, a comentat și istoricul Florin Müller.
Alexandru Aioanei scrie: „În aceste zile, Guvernul României, prin intermediul serviciilor secrete, duce o luptă dură împotriva memoriei istorice a societății. Când toți ochii sunt ațintiți spre Ucraina, autoritățile scot din circuitul cercetării o cantitate uriașă de documente, cu justificarea apărării secretului de stat. Documentele din perioada comunistă care au rezoluția „Secret”, indiferent de conținutul lor și chiar dacă au mai fost cercetate anterior, nu vor mai putea fi consultate. Ce urmează? Probabil că mascații vor intră peste cercetători și-i vor obligă să distrugă documentele pe care le au acasă.”
Citește și Cetățenii Republicii Moldova vor putea avea acces online la dosarele Partidului Comunist al Moldovei
Arhivele Naționale au emis un comunicat în care confirmă că există dispoziții legate de protecția informațiilor clasificate și cere „scuze” cercetătorilor pentru întârzierile generate de verificarea documentelor solicitate pentru studiu.
„În atenția utilizatorilor serviciilor Sălii de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale: Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare. Până la realizarea unei evidențe care să permită cunoașterea anticipată a cuprinsului unităților arhivistice din punct de vedere al informațiilor clasificate conținute, ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Arhivelor Naționale.