Numele a 99% din persoanele care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie, 1949, în cadrul operațiunii SUD, sunt făcute publice și vor apărea în scurt timp pe site-ul Agenției Naționale a Arhivelor.
Anunțul a fost făcut de directorul Agenției, istoricul Igor Cașu.
„În total, în liste apar 35 de mii 144 de persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 de persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a menționat Igor Cașu pe pagina sa de facebook.
Istoricul a mai adăugat că informațiile de pe site precizează din ce stație de cale ferată au fost deportate persoanele spre destinația finală.
„În câteva ore o să aveți posibilitatea să vedeți exact de unde a fost îmbarcată fiecare persoană deportată și unde sau dacă, în unele cazuri, a mai a ajuns la destinație, dar și numele celor care s-au născut între timp în cele câteva săptămâni cât a durat drumul”,a mai notat directorul Agenției Naționale a Arhivelor.
Citește și Cetățenii Republicii Moldova vor putea avea acces online la dosarele Partidului Comunist al Moldovei
La 6 iulie se împlinesc 73 de ani de la operațiunea numită „Iug” (Sud), în cadrul căreia au fost ridicați oamenii gospodari, familiile înstărite din localitățile din Basarabia.
Operaţiunea s-a desfăşurat pe baza unei hotărâri a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 6 aprilie 1949, care prevedea deportarea de pe teritoriul R.S.S. Moldoveneşti a „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele Miliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor rurali, membrilor sectelor religioase, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus.”
Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni . Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii.
Dupa alte surse, cele 11.293 de familii reprezentau 35.796 persoane, din care 9.864 bărbați, 14.033 femei și 11.889 copii. 7620 de familii au fost considerate chiaburi, iar celelalte acuzate de colaborare cu fasciștii, de apartenență la partidele burgheze românești sau la secte religioase ilegale.