Arman Soldin, coordonator video al AFP în Ucraina, ucis într-un bombardament cu rachetă

Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marţi într-un atac cu rachetă de tip Grad în estul Ucrainei, potrivit unor jurnalişti AFP care-l însoţeau, relatează AFP.

Bombardamentul a avut loc către ora locală 16.30 (şi ora României), în apropiere de Ceasiv iar, o localitate ucraineană situată în apropiere de Bahmut, vizată zilnic de către forţele ruse.

Arman Soldin, în vârstă de 32 de ani, se afla împreună cu patru colegi, toţi teferi.

Ei se aflau împreună cu militari ucraineni atunci când au fost ţinta unei salve de rachete.

Familia lui Arman a fost informată, precizează AFP.

Jurnaliştii AFP se duc cu regularitate în această zonă, pentru a relata despre confruntări armate în regiune, epicentrul Războiului din Ucraina de mai multe luni.

”Agenţia, în ansamblul său, s-a prăbuşit”, declară CEO-ul AFP Fabrice Fries.

”Moartea sa este o amintire teribilă a riscurilor şi pericolelor cu care se confruntă jurnaliştii zilnic, acoperind conflictul din Ucraina”, adaugă el.

Directorul informaţiilor AFP, Phil Chetwynd, salută memoria unui jurnalist ”curajos, creativ şi tenace”.

”Munca strălucitoare a lui Arman rezuma tot ceea ce ne face mândri de jurnalismul AFP în Ucraina”, adaugă el.

Citește și Jurnalist ucrainean, angajat al cotidianului italian La Reppublica, ucis de un lunetist rus

Arman Soldin, un jurmalist reporter de imagini experiemntat, care a lucrat anterior la Londra, era coordonator video în Ucraina din septembrie 2022 şi se ducea foarte regulat pe front.

El făcea parte din echipa AFP care a acoperit primele zile ale invaziei ruse.

”Arman era entuziast, energic, curajos. Era un adevărat reporter de teren, întotdeauna pregătit să plece, inclusiv în cele mai dificile zone”, declară directoarea în Europa a AFP, Christine Buhagiar.

”Deborda de energie şi aşa se definea el însuşi pe reţele. De un devotament total mseriei sale de jurnalist”, salută ea.

Recrutat la Roma, în 2016, ca stagiar, înainte să devină membru al Biroului AFP de la Londra în acelaşi an, Arman – de naţionalitate franceză şi de origine bosniacă – s-a născut la Sarajevo.

El este cel puţin al 11-lea reporter, fixer sau şofer de jurnalişti ucis în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022, potrivit unui bilanţ al ONG-urilor specializate RSF şi CPJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *