”Arta… la feminin”, expoziţie dedicată exclusiv femeilor artist

O expoziţie dedicată femeilor artist, care este organizată de Secţia de Artă Plastică şi Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani, a fost vernisată la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” din municipiul reşedinţă de judeţ. „Arta… la feminin”, care se află deja la a patra ediţie, cuprinde lucrări de pictură, grafică, tapiserie, artă decorativă, artă textilă şi fotografie realizate de zeci de artiste din întreaga ţară, informează Agerpres.

Potrivit organizatorilor, „evenimentul expoziţional are rolul de a aduce pe simeze cele mai noi creaţii semnate de artiste din diverse generaţii, cuprinzând întreg arealul românesc, şi de a valorifica totodată patrimoniul deţinut de instituţia muzeală”.

„Este o iniţiativă care a pornit din iniţiativa de a omagia artistele femei, pentru că de obicei la expoziţii bărbaţii artişti, mai curajoşi, trimit lucrări mai numeroase. Ne-am gândit că şi doamnele artiste pot profita de acest moment deosebit dăruit de Dumnezeu lumii, şi anume luna martie”, a declarat Ana Coşereanu, unul dintre curatorii expoziţiei.

Citește și Expoziţie retrospectivă Sami Briss, cu pictură, sculptură şi desen, la Muzeul Ţării Crişurilor 

Una dintre principalele atracţii ale expoziţiei o reprezintă un înger femeie pictat pe un capac de pian. Lucrarea este realizată de psihologul botoşănean Anca Larionesei.

„O lucrare realizată pe un capac de pian. Este reprezentat un înger, dar, deşi şi că îngerul prin definiţie este androgin, am vrut să surprind latura feminină a îngerului, pentru că eu cred că fiecare femeie, prin rolul pe care îl are, este pentru toţi ceilalţi din jurul ei un înger”, a explicat Anca Larionesei.

Ediţia din acest an este dedicată artistei Geta Brătescu, care s-a stins din viaţă în 2018.

Expoziţia rămâne deschisă până pe 30 martie, iar accesul publicului este gratuit.