Arta Mariei Prymachencko va fi prezentată miercuri, în premieră, la Timişoara

Arta Mariei Prymachencko, una dintre cele mai reprezentative figuri ale artei naive din Ucraina, va fi prezentată, în premieră la Timişoara, miercuri, în cadrul evenimentului intitulat Sensitive Content / Videomapping Performance organizat de Asociaţia Prin Banat, în Piaţa Victoriei din Timişoara, de la ora 20,00.

În deschiderea evenimentului va concerta trupa timişoreană JazzyBIT, alături de artista Vanessa Serbul din Ucraina.

Arta Mariei Prymachenko a devenit şi mai apreciată la nivel internaţional, după ce, în luna martie 2022, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina anunţa că cel puţin 25 de lucrări ale artistei au ars într-un muzeu din localitatea Ivankiv, în urma bombardamentelor. Acest eveniment a generat imediat un val de reacţii la nivel internaţional, astfel că au existat zeci de iniţiative prin care arta Mariei Prymachenko a fost reprodusă în diferite colţuri ale lumii, iar personajele ilustrate de artistă au fost adoptate imediat ca simboluri ale rezistenţei şi rezilienţei, arată un comunicat al Asociaţiei Prin Banat.

Citește și Zidurile Parcului Bălcescu din Focşani, pictate de elevi din Ucraina, Republica Moldova şi Transnistria

Sensitive Content / Videomapping Performance se adresează tuturor celor pasionaţi de artă şi noile media, promovând totodată întregul set de valori care defineşte oraşul Timişoara: incluziunea, diversitatea culturală şi toleranţa, un spaţiu multicultural intercultural, sigur, comun, al tuturor etniilor care convieţuiesc aici.

Sensitive Content / Videomapping Performance este un proiect al Asociaţiei Prin Banat şi face parte dintr-un program amplu de activităţi şi evenimente desfăşurate la Timişoara, care marchează atât Ziua Independenţei Ucrainei (Ziua Ucrainei), cât şi împlinirea a şase luni de la izbucnirea războiului.

Arta Mariei Prymachenko va fi proiectată pe clădirea Operei Naţionale Române din Timişoara.

Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Timişoara, prin Centrul de Proiecte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.