Artefacte furate în 1897, deținute de un muzeu londonez, vor fi restitui Nigeriei

Şaptezeci şi două de artefacte furate în 1897 în timpul unei incursiuni militare britanice în Benin City vor fi returnate Nigeriei, a anunţat duminică Muzeul Horniman din Londra, scrie AFP.

Printre aceste lucrări şi obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de bronzuri ale Beninului, sau obiecte ceremoniale din fildeş şi alamă, obiecte ale vieţii cotidiene precum evantaie şi coşuri, o cheie „de la palatul regelui”.

Această restituire răspunde unei solicitări făcute în ianuarie de către Comisia Naţională a Muzeelor ​​şi Monumentelor din Nigeria, al cărei director general, profesorul Abba Tijani, a salutat decizia instituţiei londoneze. „Dovezile erau foarte clare că aceste obiecte au fost obţinute prin forţă, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât şi adecvat să le returnăm Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, preşedintele administratorilor muzeului.

Citește și Catinca Maria Nistor, numită fără concurs directoare a ICR din Londra, a mințit în CV

Nigeria a negociat returnarea Bronzurilor din Benin cu mai multe ţări europene şi intenţionează să construiască un muzeu în sudul statului Edo, pentru a le colecta acolo.

În noiembrie, Franţa a returnat Beninului, o ţară vecină cu Nigeria, 26 de lucrări din comorile regale de la Abomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze. Un cocoş de bronz şi un cap de monarh au fost returnaţi de Regatul Unit în Nigeria la începutul acestui an. În plus, Grecia cere de zeci de ani Regatului Unit frizele celebrului templu antic al Partenonului din Atena, expuse la British Museum din Londra. British Museum a spus recent că este deschis către un acord cu Grecia pentru a le împărţi.