Proiectul aduce în atenție profile de artiști și artiste care au suferit în temnițele comuniste, acompaniate de video documentare despre aceștia, informează CNSAS, partener în acest proiect.
Comunicat CNSAS
În spațiul public s-a dezbătut și publicat până acum în diferite forme publicistice și mediatice mai ales despre experiențele carcerale ale elitelor politice, religioase, culturale și aproape deloc ale celor din zonele artelor plastice.
Contribuția documentară a acestui proiect este necesară pentru mai buna înțelegere și cercetare sistematică a represiunii regimului comunist în zona artistică. Experiențele carcerale ale unor biografii artistice individuale vor nuanța totodată și termenii opoziție, rezistență prin cultură, disidență, utilizați în zona artistică”, scrie Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității într-o informare publică.
Conceptul curatorial inovator
Proiectul Artiști în temnițele comuniste aduce în atenție prin intermediul expozițional cât și sub forma unei platforme multimedia dedicate care conține peste 150 profile de artiști și artiste care au suferit în temnițele comuniste, acompaniate de 5 video documentare despre aceștia. În spațiul public s-a dezbătut și publicat până acum în diferite forme publicistice și mediatice mai ales despre experiențele carcerale ale elitelor politice, religioase, culturale și aproape deloc ale celor din zonele artelor plastice.
Contribuția documentară
Contribuția documentară a acestui proiect este necesară pentru mai buna înțelegere și cercetare sistematică a represiunii regimului comunist în zona artistică. Experiențele carcerale ale unor biografii artistice individuale vor nuanța totodată și termenii opoziție, rezistență prin cultură, disidență, utilizați în zona artistică. Documentele obținute prin consultarea fișelor penale sunt puse la dispoziția publicului în cadrul proiectului Artiști în temnițele comuniste în scopuri de informare, documentare și cercetare. PostModernism Museum se opune promovării cultului criminalilor de război și al membrilor mișcărilor fasciste.
Scop
Scopul proiectului este de a prezenta profilele a peste 150 de artiste și artiști care au suferit, condamnați sau arestaţi politic, în temnițele comuniste, pentru o punere în context identitar a relațiilor complexe dintre sisteme socio-politice și viață culturală națională (creație și consum) în perioada 1945-1989 în România, prin intermediul unor instrumente de lucru interdisciplinare precum cercetări în arhive, expoziție offline, platformă multimedia, video-documentare.
Documentele obținute prin consultarea Fișelor Penale sunt puse la dispoziția publicului în cadrul proiectului Artiști în temnițele comuniste în scopuri de informare, documentare și cercetare.
Citește și IICCMER a sesizat DNA în legătură cu cheltuirea unor fonduri de la bugetul de stat
PostModernism Museum se opune promovării cultului criminalilor de război și a membrilor mișcărilor fasciste.
Conținutul platformei Artiști în temnițele comuniste este în creștere regulată pe toată durata proiectului. Lista artiștilor din închisorile comuniste reflectă stadiul de cercetare și documentare de la momentul respectiv de consultare.
Pentru stadiul actual de cercetare al proiectului Artiști în temnițele comuniste nu ne propunem încă să uniformizăm materialele informative, pentru că așa cum se poate observa deocamdată în utilizarea tipurilor diferite de surse, nu se pot regăsi astfel de criterii comune.
Semnalăm cu acest prilej pentru cei interesați, eventual deținători de materiale de arhivă, documente sau informații memorialistice referitoare la artiști care au suferit detenția comunistă că suntem deschiși către orice contribuții documentare pe care le considerăm foarte valoroase și care pot conduce la reconstituirea datelor legate de profilul artistului.
Considerăm că materialul documentar, informativ al acestui stadiu de cercetare, (limitat ca durata a proiectului) va putea constitui o bază pentru viitoare studii. Așa încât ne propunem încă de pe acum să publicăm în viitorul apropiat un „Dicționar al artiștilor în temnițele comuniste”, care să conțină un repertoriu de profile artistice. Credem că acest dicționar va putea la rândul său să devina și un instrument de lucru, inclusiv pentru cercetări viitoare de și mai mare profunzime.
Proiect cultural realizat de Asiociația PostModernism Museum, finanțat de Ministerul Culturii. Parteneri: Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR), Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Revista Memoria, Modernism.ro
Proiectul poate fi vizualizat AICI.