Faţada Palatului Garnier din Paris, care se află de câteva luni îmbrăcată în schele pentru lucrări de renovare, a fost acoperită de o instalaţie efemeră a artistului JR, ce reprezintă o peşteră, aşa cum a fost surprinsă de un fotograf al AFP.
Instalaţia acoperă faţada acestui monument istoric, care este, de asemenea, una dintre cele două scene ale Operei din Paris, alături de Opéra Bastille.
Lucrarea, care „dezvăluie intrarea într-o peşteră imensă ce se deschide spre o perspectivă de stâncă şi lumină”, este o „evocare vizuală a originilor baletului şi operei, când cântecul şi dansul celebrau divinităţile din Grecia antică în peşteri amenajate pentru festivităţi”, precizează instituţia într-un comunicat de presă.
Opera a anunţat, de asemenea, proiecţia unor extrase din opere lirice şi coregrafice pe această faţadă, vizibilă din piaţă, timp de patru seri (9, 10, 16 şi 17 septembrie).
O a doua instalaţie, o cortină de scenă, este prevăzută pentru luna noiembrie.
Lucrările de restaurare a faţadei sunt programate să continue până la sfârşitul anului 2024. Pe lângă curăţarea, decontaminarea şi îndepărtarea plumbului, lucrările includ restaurarea auriturii, a elementelor sculptate şi a sculpturilor, precum şi a auriturii de pe balustradele peristilului, a literelor, a busturilor şi a capitelurilor. De asemenea, va fi instalat un sistem de protecţie împotriva porumbeilor.
Construit de arhitectul Charles Garnier, palatul a fost inaugurat în 1875 şi a fost clasificat ca monument istoric în 1923. De atunci, a fost supus mai multor lucrări de renovare şi modernizare. Costul lucrărilor va fi „finanţat din publicitatea afişată pe faţadă”, precizează Opera, care este subvenţionată cu 95,3 milioane de euro pe an, potrivit cifrelor din 2019. Palatul va rămâne deschis pe toată durata lucrărilor, care vor începe în aprilie.