Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti vor restaurate. Clădirea va fi bibliotecă

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a semnat documentaţia pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) a proiectării lucrărilor de consolidare şi restaurare pentru Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare şi care a deservit Serviciul Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României.

„Astăzi , Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunţul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti”, se arată în mesajul ministrului. 

Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reşedinţă a familiei Brătianu şi bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosinţa Bibliotecii Naţionale a României, dar au fost funcţionale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat.

Respectând dorinţa fondatorului, clădirea va redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziţii şi conferinţe, pentru a evidenţia valoarea colecţiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii şi documente de arhivă esenţiale pentru istoria României şi a regiunii sud-est europene.

Investiţia este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală, finanţat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului. 

Citește și Ministrul Culturii anunţă investiţii de 4,7 milioane de euro pentru renovarea fostului conac al familiei Brătianu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *