Asociația Re:Rise prezintă la Teatrul Odeon 4 iulie 1977. Cutremurul neștiut

La 4 luni după cutremurul din martie 1977, Nicolae Ceaușescu convoacă o ședință urgentă în București. Pe 4 iulie, cca. 300 de persoane (ingineri, arhitecți, lideri de partid și ai administrației locale), sunt strânși într-o sală din spatele CC și li se ordonă de către Ceaușescu să sisteze toate lucrările de consolidare la clădirile afectate de cutremur. Numai în Capitală, peste 10.000 de clădiri au fost, astfel, lăsate vulnerabile în fața viitorului mare seism.

Pentru prima dată în România, Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic pune în scenă în Sala Studio a Teatrului Odeon ședința de pe 4 iulie 1977, pe baza stenogramei oficiale. Evenimentul are loc duminică, 23 octombrie, ora 19:00.

Spectacolul va fi urmat de discuții cu publicul, în prezența lui Andrei Ursu, director științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), fiul disidentului Gheorghe Ursu, inginer constructor, oponent al hotărârilor din ședința care a avut loc pe 4 iulie 1977, ucis de Securitate în 1985.

Sperăm ca acesta să fie numai un prim pas dintr-un demers de informare publică mai amplu – unul care să ne dea ocazia de a repeta acest eveniment în cât mai multe rânduri și de a ajuta, astfel, la o mai bună conștientizare a vulnerabilității în care ne aflăm și astăzi, 45 de ani mai târziu, ca urmare a acelei ședințe hotărâtoare.

Citește și Arhivele Naționale prezintă efectele cutremurului din 4 martie 1977 în București

Citește stenograma ședinței din 4 iulie 1977 pe www.ordinulcriminal.ro

4 iulie 1977. Cutremurul neștiut

Cu: Irina Artenii, Andrei Barbu, Denis Imbrescu, Răzvan Mîndruță, Vlad Pânzaru

Video design: Mara Oglakci
Sound design: Adrian Piciorea
Scenografie: Theodor Cristian Niculae

Regia și scenariul: Carmen Lidia Vidu
Invitat special: Andrei Ursu

Parteneri coordonare: Reflektor Bucharest
O inițiativă Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Spectacolul 4 iulie 1977. Cutremurul neștiut va fi filmat și va fi disponibil gratuit, online, pe www.ordinulcriminal.ro – locul unde sunt centralizate toate informațiile descoperite despre ședința din 4 iulie 1977.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *