Celebrul astrofizician franco-canadian Hubert Reeves, cunoscut pentru activitatea sa de popularizare a cunoştinţelor despre cosmos, a decedat la vârsta de 91 de ani, a anunţat fiul lui pe Facebook, potrivit AFP.
”Toată familia mi se alătură în durerea cu care trebuie să vă anunţ că iubitul nostru tată a plecat către stele”, a scris Benoit Reeves pe reţeaua de socializare.
Mort la Paris, Hubert Reeves a fost un povestitor magistral al istoriei universului, pasiunea vieţii sale, dar şi unul dintre cei mai înfocaţi apărători ai planetei albastre.
”Quebecul pierde azi un specialist fără pereche în popularizarea ştiinţei, un astrofizician de renume. Hubert Reeves a ştiut să-şi găsească cuvintele pentru a ne face să înţelegem umanitatea şi infinitul. Pleacă astăzi aşa cum a venit, înconjurat de o pulbere de stele”, a comentat François Legault, premierul Quebecului.
Născut la Montreal pe 13 iulie 1932, omul de ştiinţă stăpânea arta de a explica pe înţelesul tuturor fenomenele fizice cele mai complexe, ”pentru toţi cei care erau fascinaţi de univers”, aşa cum era şi el.
După ce a colaborat o vreme cu NASA în anii 1960, urmează o carieră de profesor în Belgia după care se mută în Franţa, unde devine director de cercetare la Centrul naţional de cercetare ştiinţifică (CNRS) şi consilier în cadrul Comisariatului pentru energie atomică (CEA).
Citește și Un bariton argentinian a murit pe scenă, în Franţa
Moştenind talentul de povestitor de la bunica maternă, Charlotte Tourangeau, care îl fascina în copilărie cu istorii fără sfârşit, se hotărăşte să scrie o carte – ”Patience dans l’azur” (1981) – în care să spună povestea universului.
Cartea are un succes peste aşteptări, iar Hubert Reeves începe atunci o a doua carieră, aceea de popularizare a ştiinţei.
Printre cărţile sale numeroase se numără ”Poussieres d’étoiles” (1984), apoi ”L’heure de s’enivrer” (1986), ”La mer expliquée a nos petits-enfants” (2015) şi ”La fureur de vivre” (2020).
Astronomia este un subiect complex, dar el reuşeşte să stârnească interesul publicul larg întrucât reuşeşte să o facă accesibilă. Expresia sa ”Să priveşti departe înseamnă să priveşti devreme”, care evocă spaţiul-timp, este o ilustrare în acest sens.
”Tu ai făcut ca această mică planetă pierdută în Univers să fie mai agreabilă”, a reacţionat pe X (fostă Twitter) Eric Lagadec, astrofizician în cadrul Observatorului de pe Coasta de Azur.