Astronautul Frank Borman, comandantul misiunii Apollo 8, a murit la vârsta de 95 de ani

Astronautul Frank Borman, comandantul legendarei misiuni Apollo 8, prima misiune cu echipaj uman în jurul Lunii, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunţat joi NASA, informează AFP.

„Frank Borman a fost un adevărat erou american”, a declarat într-un comunicat şeful agenţiei spaţiale americane, Bill Nelson.

Acest pionier al explorării spaţiale a decedat marţi în statul american Montana, a precizat NASA.

Pasionat de aviaţie, el şi-a început cariera ca ofiţer în cadrul US Air Force.

„Experienţa şi expertiza sa excepţională l-au făcut să fie ales de NASA pentru a se alătura celui de-al doilea grup de astronauţi”, a subliniat Bill Nelson.

În 1965, el a călătorit pentru prima dată în spaţiu în cadrul misiunii Gemini 7, care a durat 14 zile. Această misiune a realizat prima întâlnire în spaţiu, reuşind să se apropie la câteva zeci de centimetri de nava spaţială Gemini 6.

Misiunea Apollo 8 a decolat în decembrie 1968, avându-i la bord pe Frank Borman şi pe alţi doi astronauţi, James Lovell şi William Anders.

Celebra fotografie „Earthrise” („Răsăritul Pământului”) a fost realizată în timpul acestei misiuni.

„Serviciile sale pentru NASA şi pentru naţiunea noastră vor inspira, fără îndoială, generaţia Artemis să atingă noi ţărmuri cosmice”, a declarat Bill Nelson.

NASA plănuieşte să se întoarcă pe Lună cu programul Artemis, succesorul lui Apollo. Misiunea Artemis 2 ar urma să decoleze la sfârşitul anului 2024 şi să facă ocolul Lunii cu un echipaj la bord, o misiune comparabilă cu Apollo 8.

De data aceasta, NASA doreşte să stabilească o prezenţă umană durabilă pe Lună, pentru a o folosi ca trambulină pentru misiuni cu echipaj uman pe Marte.

Citește și Astronautul James McDivitt a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani