Astronautul James McDivitt a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani

James McDivitt, un fost astronaut american care s-a aflat la comanda uneia dintre primele şi cele mai ambiţioase misiuni ale NASA, a murit în somn, săptămâna trecută, la vârsta de 93 de ani, a anunţat agenţia spaţială americană într-un comunicat, informează marţi Reuters.

McDivitt, care a fost selectat pentru a doua promoţie de astronauţi ai NASA în 1962, a fost pilotul comandant al misiunii Gemini 4 a agenţiei spaţiale americane, în 1965, iar în 1969 s-a aflat la cârma Apollo 9, misiune ce a deschis drumul spre prima aselenizare cu echipaj uman.

Fostul astronaut şi pilot al U.S. Air Force a încetat din viaţă „în pace, în somn, înconjurat de familia şi de prietenii săi, la Tucson, în Arizona”, a precizat NASA într-un comunicat.

„Apollo 9 a fost misiunea supremă mult visată a unui pilot de teste: Jim McDivitt şi echipa sa au testat numeroase sisteme cu rol fundamental pentru misiunile ulterioare pe Lună, făcându-le pe acestea – şi aselenizarea – posibile”, a scris pe Twitter Luca Parmitano, un astronaut italian de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

James Alton McDivitt a fost pilot de testare american, pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, inginer aeronautic și astronaut NASA în programele Gemini și Apollo. S-a alăturat USAF în 1951 și a zburat în 145 de misiuni de luptă în războiul din Coreea.

Citește și NASA a anunţat o nouă dată la care va încerca să lanseze spre Lună mega-racheta sa SLS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *