Astronautul pe care Emiratele Arabe Unite îl vor trimite la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a declarat miercuri că nu va trebui să ţină post în timpul lunii sacre a Ramadanului cu ocazia apropiatei sale misiuni în spaţiu, informează AFP.
„Cazul meu este cel al unui călător, iar acesta poate să îşi întrerupă postul”, a declarat Sultan al-Neyadi într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Centrul Spaţial Johnson din Houston, unde jurnaliştii i-au adresat întrebări despre felul în care urmează să petreacă luna sacră a Ramadanului, o perioadă în care credincioşii musulmani ţin post în general din zori şi până la apusul Soarelui.
„Postul nu este obligatoriu dacă, de exemplu, nu te simţi bine”, a explicat astronautul saudit.
„În această privinţă, pentru orice lucru care poate să compromită misiunea sau care ar putea să îi pună în pericol pe membrii echipajului, suntem autorizaţi să mâncăm o cantitate suficientă de hrană”, a adăugat el.
În vârstă de 41 de ani, Sultan al-Neyadi va deveni primul astronaut dintr-o ţară arabă care va petrece şase luni în spaţiu după ce va ajunge la bordul ISS pe 26 februarie cu ajutorul unui vehicul al companiei SpaceX.
În timpul acestei misiuni, el va lucra pe orbită alături de astronauţii americani Stephen Bowen şi Warren Hoburg, precum şi de cosmonautul rus Andrei Fediaev, care au primit din partea jurnaliştilor o serie de întrebări despre consecinţele generate asupra călătoriei lor în spaţiu de tensiunile de la sol, mai ales de cele din Ucraina.
Citește și Trei astronauţi chinezi au revenit pe Terra, după şase luni petrecute în spaţiu
„Sunt peste 20 de ani de când lucrez şi mă antrenez alături de cosmonauţi ruşi, iar acest lucru a fost întotdeauna extraordinar”, a declarat Stephen Bowen, astronaut de la NASA.
„Odată ajunşi în spaţiu, există un singur echipaj, un singur vehicul şi avem cu toţii acelaşi obiectiv”, a adăugat el.
Andrei Fediaev a subliniat „istoria foarte îndelungată” a cooperării spaţiale dintre Rusia şi Statele Unite.
„Viaţa oamenilor aflaţi în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională, este cu adevărat un exemplu foarte bun pentru a ilustra felul în care oamenii ar trebui să trăiască pe Pământ”, a declarat cosmonautul rus.
ISS reprezintă unul dintre rarele domenii de cooperare rămase încă active între Moscova şi Washington după începutul ofensivei militare ruse în Ucraina, declanşată pe 24 februarie 2022, şi după sancţiunile adoptate ulterior de ţările occidentale.
Reprezentanţii NASA au anunţat că au în vedere o perioadă de cinci zile pentru a asigura transferul de activităţi la bordul ISS între noul echipaj şi cei patru membri ai echipajului precedent, denumit Dragon Crew-5 şi care se află pe orbită din luna octombrie 2022.
Staţia Spaţială Internaţională a fost lansată pe orbita Pământului în 1998 într-o epocă marcată de cooperarea ruso-americană, după cursa pentru cucerirea spaţiului la care au participat cele două ţări în timpul Războiului Rece.