Astronomii au descoperit trei exoplanete observate de telescopul Kepler 

Mai mulţi astrofizicieni şi astronomi amatori au identificat unele dintre ultimele planete pe care telescopul Kepler, dezvoltat de NASA şi retras între timp din activitate, le-a observat pe durata ultimelor sale zile de funcţionare la finalul unei misiuni de aproape un deceniu, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, citată de Xinhua.

Cele trei exoplanete – planete care se află în afara Sistemului Solar – au dimensiuni cuprinse între cele ale Pământului şi planetei Neptun şi orbitează la distanţe relativ mici în jurul stelelor lor.

„Ele sunt planete medii prin prisma observaţiilor ample făcute de Kepler”, a declarat Elyse Incha, cercetătoare la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite. „Însă sunt foarte interesante, întrucât Kepler le-a observat în timpul ultimelor sale zile de funcţionare. Ele subliniază cât de bun a fost Kepler în căutarea de exoplanete, chiar şi la sfârşitul ciclului său de viaţă”, a adăugat cercetătoarea americană.

Un studiu despre descoperirea celor trei exoplanete, coordonat de Elyse Incha, a fost publicat marţi în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citește și Impactul cenzurii în stand-up: Cum o glumă poate costa 2 milioane de dolari în China

Telescopul Kepler a fost lansat în martie 2009. Obiectivul iniţial al misiunii sale a fost acela de a monitoriza constant o porţiune a cerului din constelaţiile nordice Lebăda şi Lira. Perioada sa îndelungată de observare i-a permis acestui telescop să monitorizeze schimbările produse în strălucirea unor stele cauzate de trecerea unor planete prin faţa astrelor, evenimente cunoscute sub numele de „tranzit”.

După patru ani, telescopul observase deja peste 150.000 de stele şi a identificat mii de exoplanete potenţiale. Aceasta a fost prima misiune desfăşurată de NASA pentru a găsi planete asemănătoare Pământului care orbitează în zonele locuibile din jurul unor stele – zone aflate la distanţe ce permit apei să existe în stare lichidă la suprafaţa unei planete.

Atunci când telescopul Kepler a fost retras din activitate în octombrie 2018, el contribuise la descoperirea a peste 2.600 de exoplanete confirmate şi a mai multor exoplanete potenţiale, potrivit NASA.