Atac armat la Moscova: Cel puțin 40 morți și 100 de răniți la o sală de concerte

Un grav incident armat a avut loc la sala de concerte Crocus City Hall din apropierea Moscovei, rezultând în moartea a cel puțin 40 de persoane și rănirea altor circa 100, conform rapoartelor agenției de presă de stat ruse TASS și a altor surse media. Atacul, care a implicat utilizarea de armament greu și explozibili, a provocat, de asemenea, un incendiu în clădire.

Detalii preliminare sugerează că incidentul a fost executat de cel puțin trei indivizi îmbrăcați în haine de camuflaj, potrivit relatărilor agenției de știri RIA, citate de Reuters. Reacția autorităților a fost promptă, cu desfășurarea unităților speciale ale Gărzii Naționale a Rusiei și intervenția serviciilor de urgență pentru a controla situația și a oferi asistență victimelor.

Toate evenimentele sportive, culturale și alte evenimente publice de amploare vor fi anulate la Moscova în acest weekend, a declarat vineri primarul Moscovei, Serghei Sobianin, potrivit Reuters.

Legiunea „Libertatea Rusiei”, o entitate care se opune guvernării actuale, a declarat prin intermediul platformei de mesagerie Telegram că nu are nicio implicare în atac, condamnând acțiunea și atribuind-o regimului lui Putin.

Citește și Rusia: Elevii au dat test la istorie din interviul lui Putin cu Tucker Carlson

„Învinuim regimul terorist al lui Putin pentru tragedia de astăzi de la Moscova. Ne-am confruntat deja cu astfel de manifestări ale dictaturii Kremlinului încă din primele zile ale lui Putin la putere și nu suntem surprinși de o nouă provocare sângeroasă. Atacul terorist a fost pregătit. Acoperirea mediatică a acesteia – de asemenea. Subliniem faptul că Legiunea nu este în război cu rușii pașnici. Este o metodă a oamenilor de forță ai lui Putin, pe care nu o susținem și împotriva căreia luptăm”, a declarat Legiunea pe Telegram.

Similar, un consilier prezidențial ucrainean a negat orice implicare a Ucrainei în incident.

Biroul Central al FSB, citat de Tass, a furnizat un bilanț preliminar al victimelor și a anunțat că sunt în desfășurare operațiuni operative și de căutare pentru gestionarea consecințelor atacului și identificarea autorilor.