Aurelian Pavelescu, controversatul președinte PNȚCD, descris ca poet în 1978

Aurelian Pavelescu, controversatul președinte PNȚCD, s-a remarcat în adolescență la diferite concursuri de creație şi interpretare, prezent inclusiv la TV, unde a recitat din creația sa. Activitate care aflăm că a fost apreciată de poetul Adrian Păunescu.

„Cutezătorii”, revistă săptămânală pentru copii și adolescenți, apărută începând cu luna septembrie a anului 1967, în perioada României comuniste, îl descrie astfel:

„S-a remarcat la concursurile de creație şi interpretare, organizate în cadrul taberelor pionierești Păușa—Călimănești (1977) şi Râmnicu-Vâlcea (1978). Apare in emisiunea T.V. «Antena vă aparține» într-un microrecital de poezie şi muzică tânără, fiind apreciat de poetul Adrian Păunescu ca «mic (de virstă), dar cu suflet mare». Recent a devenit membru al Cenaclului literar județean «Anton Рапп», unde este invitat să-şi prezinte creațiile poetice, alături de scriitorii vâlceni consacrați: Lucian Avramescu, Geor­ge Ţărnea, Felix Sima ş.a.”

În ziarul „Orizont” (județul Vâlcea), din 26 mai 1978, lui Aurelian Pavelescu i-au apărut câteva poezii, însoțite de următorul comentariu: „Dovedește talent, imaginație, putere de transfigurare. Întâlnim în poezia pe care o scrie candoarea copilăriei, dar şi idei majore care anunță o conștiință poetică.” Una dintre poeziile sale a fost „Viitorul”, citată în continuare.

Citește și Victor Isac, arestat dintr-o sala de clasă a școlii din Călan

Aurelian Pavelescu, controversatul președinte PNȚCD, descris ca poet în 1978

Viitorul

Trăim cu gândul, cu privirile spre mâine,
Prin microscoape electronice privim,
Trăim cu nemurirea-n inimi, şi în minte,
Cu raze laser, ultrafine, noi privim.

Privim prin sânge şi privim prin creier,
Ca să aducem nemurirea-n casă.
Privim prin viaţă, şi privim prin inimi,
Ca omul să trăiască, să trăiască.

Trăim cu gândul, cu privirile spre mâine,
Prin microscoape electronice privim.
Trăim cu nemurirea-n inimi şi în minte,
Spre înţelegere şi pace noi privim.

Aurelian Pavelescu (n. 20 octombrie 1964, Lădești, Vâlcea) este un avocat și om politic român. În legislatura 2004-2008, Aurelian Pavelescu a fost ales pe listele PD, iar din februarie 2005 a devenit deputat neafiliat. În 2007 a fost ales prim-vicepreședinte, iar din 2010 a fost ales președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat.

Sub conducerea lui Pavelescu, PNȚCD s-a remarcat prin cooperarea cu PSD (pe listele căruia l-a trimis în Parlamentul European pe Cristian Terheș) și lipsa de relevanță pe scena politică. În 2020, Pavelescu a candidat la alegerile parlamentare pe listele Partidului Ecologist Român.