Australia a început construcţia celui mai mare radiotelescop din lume

Australia a început luni lucrările la o vastă reţea de antene pe teritoriul său deşertic imens, în vederea construirii celui mai puternic radiotelescop din lume, au anunţat responsabilii proiectului, relatează AFP.

Odată construite, aceste antene, cuplate cu o reţea similară instalată în Africa de Sud, vor forma o parabolă virtuală denumită SKA („Square Kilometer Array”). Acesta va oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre Univers, în special în jurul creării sale.

Proiectul, conceput în anii 1990, a fost amânat din cauza problemelor legate de finanţare şi diplomatice.

Directorul general al organizaţiei SKA, Philip Diamond, a calificat începerea lucrărilor ca fiind un „moment crucial”. Telescopul „va fi unul dintre cele mai importante eforturi ştiinţifice ale omenirii”, a spus el.

Organizaţia este formată din 14 membri: Marea Britanie, Australia, Africa de Sud, Canada, China, Franţa, Germania, India, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Suedia, Elveţia şi Ţările de Jos.

SKA va studia unele dintre cele mai violente fenomene cosmice, precum supernovele, găurile negre şi primele urme ale „Big Bang-ului”, explozia gigantică care a dat naştere Universului cu peste 13 miliarde de ani în urmă.

Citește și Australia intenţionează să cultive plante pe Lună până în 2025

Numele său provine de la obiectivul pe care şi l-au propus proiectanţii săi: un telescop dotat cu o suprafaţă de colectare de un kilometru pătrat. Cu toate acestea, părţile instalate în Africa de Sud şi Australia vor dispune de o zonă de colectare combinată de mai puţin de jumătate din această suprafaţă.

Africa de Sud şi Australia au întinderi vaste de deşert cu o expunere redusă la undele radio, condiţii ideale pentru astfel de telescoape.

Peste 130.000 de antene, de dimensiunea unor brazi de Crăciun, urmează să fie construite în statul Australia de Vest, pe pământurile populaţiei aborigene Wajarri. Sit-ul a fost botezat „Inyarrimanha Ilgari Bundara”, care în limba locală înseamnă „împărţirea cerului şi a stelelor”.

Situl din Africa de Sud va cuprinde aproape 200 de antene parabolice, construite în îndepărtata regiune Karoo.

Proiectul „va urmări naşterea şi moartea galaxiilor, căutarea de noi tipuri de unde gravitaţionale şi va împinge limitele a ceea ce ştim deja despre Univers”, a declarat directoarea telescopului, Sarah Pearce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *