Autorii de scenarii de film din România se pot înscrie în programul New Draft până la 20 mai

Distribuie

New Draft caută 12 autori de scenarii de lungmetraj care să participe la a doua ediţie a rezidenţei online de dezvoltare de scenarii, un proiect unic în spaţiul românesc care se desfăşoară în trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie şi octombrie 2023.

New Draft este prima rezidenţă de dezvoltare de scenarii de lungă durată, dedicată proiectelor din România şi din Republica Moldova.

Prin cea de-a doua ediţie a rezidenţei, organizatorii îşi propun să continue să ofere un cadru de învăţare flexibil, exclusiv online, pentru dezvoltarea unor proiecte cu potenţial, la început de drum. În urma procesului de lucru, susţinerea pitch-ului se va desfăşura online, în faţa producătorilor, în Bucureşti.

În acest demers, rezidenţa îşi doreşte să ajungă atât la absolvenți de școli de profil, cât și la autori din medii conexe care au un proiect de lungmetraj în fază incipientă pe care îşi doresc să îl concretizeze.

Organizat de Control N şi co-finanţat de Asociaţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), New Draft oferă, timp de trei luni, training asistat pentru dezvoltarea celor 12 scenarii de lungmetraj selectate. Echipa de traineri este alcătuită din: Massimiliano Narduli (scenarist şi script advisor), Ana Agopian (scenaristă şi regizoare de film, consultantă de scenarii) şi Crăiţa Nanu (selecţioneră, curatoare de film şi consultantă de scenarii).

Selecția New Draft urmăreşte ca fiecare ediție a rezidenței să se extindă spre o cât mai mare diversitate de genuri, astfel încât la final oferta de proiecte noi să fie cât mai variată. Scopul central este acoperirea unui gol în industria cinematografică: spațiul dintre activitatea solitară de scriere a unui scenariu și pitch-ul lui în fața producătorilor. 

Citește și Regizorul, scenaristul şi animatorul Masaaki Yuasa, vine în România

Modelul de lucru presupune ca, periodic, participanții să fie direct implicați în procesul de lectură și feedback al proiectelor colegilor. Astfel, New Draft are în vedere un dublu rezultat: să genereze proiecte bine lucrate, dar și să dezvolte o deprindere care e rar folosită în cinematografia autohtonă – consultanța de scenarii. 

„A fost surprinzătoare prima ediţie. Ne-am temut de online, eram spre finalul pandemiei şi ne gândeam că există o suprasaturaţie de a sta în faţa unui ecran. Dar n-a fost deloc aşa. În trei luni s-a creat un grup unit, cu o energie proprie, toţi participanţii erau extrem de implicaţi în proiectele celorlalţi. Cred că există şi un plus cu care am rămas după anii complicaţi din perioada pandemiei: ne-am dat seama cum ne putem folosi de online. În 2021 am avut participanţi din Bucureşti, Cluj, Arad şi Brăila. De-abia aştept noul grup şi noua energie. Pentru că, la astfel de workshop-uri, întotdeauna se formează o unitate de grup specială care te ajută în procesul lung şi de multe ori anevoios al dezvoltării de scenariu”, spune Ana Agopian, trainer New Draft.

New Draft nu percepe taxe de înscriere sau de participare. Deadline-ul pentru înscrierea dosarului este 20 mai.

Calendarul programului New Draft

Cele 12 proiecte vor fi împărţite în trei grupe. Fiecare grupă va lucra cu un trainer. Rezidenţa va consta în trei sesiuni de lucru pe proiecte. Acestea vor fi împărţite în întâlniri în grup mare, grup restrâns şi one on one.
Prima sesiune: 11 – 14 iulie
A doua sesiune: 9 – 13 august
A treia sesiune: 9 – 13 septembrie
Pitch*: în perioada 18 – 28 octombrie