Autoritățile din Ungaria au nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pe un călugăr din Deva

Ministrul Resurselor Umane din Ungaria, Miklós Kásler, l-a nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2022 pe călugărul franciscan Böjte Csaba din Deva. 

„L-am nominalizat pe fratele meu Csaba la Premiul Nobel pentru Pace. Fratele Böjte Csaba și-a început slujba de preot când Cortina de Fier a căzut. Cu peste 3 decenii de activitate umanitară, a dărâmat zidurile dintre naționalitățile care trăiesc în Europa Centrală de Est și servește, în același timp, drept exemplu și bună practică pentru întreaga omenire. În ultimele decenii a creat un program de salvare a copiilor care depășește ideologiile și interesele politice”, a spus ministrul Kásler referitor la motivele care l-au determinat să facă această nominalizare.

Astăzi, fundația din Deva fondată de Böjte Csaba are în grijă peste 2.500 de copii în 26 de instituții.

„Ca rezultat măsurabil al unor vieți omenești salvate, cred că, urmare a multor decenii de muncă, ar merita Premiul Nobel pentru Pace de anul acesta”, a precizat ministrul Resurselor Umane din Ungaria.

Citește și Jurnalistul rus Dmitri Muratov donează medalia Premiului Nobel refugiaților ucraineni

Născut în 1959, la Cluj-Napoca, preotul franciscan Böjte Csaba este cunoscut drept ”salvatorul copiilor din Transilvania”. Tinerețea sa nu a fost tocmai fericită, tatăl său fiind condamnat la 7 ani de închisoare, de regimul Ceaușescu, pentru publicarea unei poezii. La o lună după eliberare, a murit din cauza rănilor suferite ca urmare a torturii. Acesta a fost momentul in care Böjte Csaba a decis că vrea să devina preot și să ajute oamenii, în special copiii. Fondatorul fundației ”Sfantul Francisc” din Deva (Hunedoara), se ocupă, de mai bine de 20 de ani, de soarta copiilor necăjiți din Transilvania. În acest moment are grijă de aproape 5.000 de copii.

Pentru acțiunile sale umanitare, Böjte Csaba a fost recompensat cu numeroase distincții. Parlamentul European l-a declarat pe preotul franciscan drept Cetățeanul European al anului 2011 (Civi Europaeo Praemium). ‘Nu există un secret sau o rețetă de succes. Totul stă în gândirea pozitiva și într-o mentalitate sănătoasă. În primul rand, trebuie să iubim copiii foarte mult. Trebuie să fim buni pedagogi. Să fim soarele de vara și ploaia de toamna care îi îmbrătisează pe acești copii. Un parinte trebuie sa stea langa copilul lui, precum un antrenor langa un campion mondial’, a spus Böjte Csaba pentru jurnalul.ro.