Autorul unui roman despre violență domestică îndeamnă pe Facebook ca femeile să fie bătute „cu mese, cu scaune”

Editura Hyperliteratura a decis retragerea de pe piață a cărții, „Scrisoare către Ceaușescu”, scrisă de George Burcea, după ce actorul a postat pe Facebook un îndemn la violență împotriva femeilor. 

De asemenea, în cursul zilei de marți, scriitorul Andrei Ruse, directorul Hyperliteratura și redactorul romanului „Scrisoare către Ceaușescu”, a postat public un mesaj prin care s-a dezis ferm de declarațiile actorului George Burcea. 

„M-am crucit (nu, nu exagerez, m-am crucit de câteva ori în fața monitorului, nu e nicio scoatere din context, nu e niciun politically correctness exagerat…). Că dacă el, care a scris o carte împotriva violenței domestice și e un bărbat model (citez și sunt uluit), și este jignit că mai și gătește, atunci dacă femeilor nu le place un astfel de individ, concluzia e că le place bătaia? Nici nu mă pot coborî la nivelul la care să comentez așa ceva, pur și simplu”, spune Andrei Ruse. 

Andrei Ruse a catalogat discursul actorului drept „un gest imatur și odios împotriva a fix ceea ce vrei să promovezi: lupta împotriva violenței domestice”.  Cum a ajuns George Burcea să scrie un roman „manifest” 

„Scrisoare către Ceaușescu” este cartea de debut a actorului George Burcea și a fost publicată în octombrie 2021, la Hyperliteratura.

Potrivit editurii, romanul este inspirat din viața actorului și prezintă situațiile dramatice prin care mama sa, terorizată de soț, a trebuit să treacă în anii de final ai dictaturii comuniste. 

Citește și Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze -pe 2021- i-a revenit lui Francois-Henri Deserable

Cea care a tras semnalul de alarmă publicând un transcript al Live-ului preluat pe Facebook și de pagina editurii Hyperliteratura, dar și mai multe filmulețe, a fost Alina Dumitriu. Actorul a șters ulterior live-ul, dar Alina Dumitriu și-a exprimat intenția de a depune o plângere penală.