Banksy vrea să strângă 10 milioane de lire ca să transforme o fostă închisoare într-un centru cultural

Banksy vrea să transforme clădirea fostei închisori din Reading, Marea Britanie, într-un centru cultural, informează The Guardian. Artistul își propune să strângă 10 milioane de lire sterline pentru această cauză. Banksy este un pseudonim pentru un artist graffiti, activist politic, regizor de film și pictor englez. 

În primăvara acestui an, Banksy a realizat o lucrare pe unul dintre pereții închisorii. Lucrarea reprezintă un deținut care încearcă să evadeze cu ajutorul unui cearceaf, la capătul căruia se află o mașină de scris.

Clădirea în care a funcționat închisoarea a fost dată spre vânzare de guvern în 2019, după ce activitatea instituției a fost sistată în 2013. Acum, Banksy își propune să vândă stencilul pe care l-a folosit pentru lucrarea din martie cu 10 milioane de lire sterline, suma necesară pentru ca autoritățile locale să  cumpere clădirea.

Semnificația precisă a lucrării nu este cunoscută, însă se crede că Banksy s-a gândit la scriitorul Oscar Wilde atunci când a realizat-o.

Oscar Wilde și-a petrecut doi ani din viață în închisoarea din Reading, în perioada 1895-1897, după ce a fost condamnat pentru homosexualitate, relația lui interzisă cu lordul Alfred Douglas fiind dezvăluită.

Citește și Artişti din Alba şi Germania vor dedica un concert cadrelor medicale care luptă cu pandemia

De altfel, chiar Banksy a vorbit despre importanța pe care legătura lui Oscar Wilde cu închisoarea din Reading o conferă clădirii. „Mi-am promis că voi picta peretele chiar înainte să știu ce este. Acum sunt pasionat de asta. Oscar Wilde este sfântul patron al alăturării a două idei contrastante pentru a crea magie. Transformarea locului care l-a distrus, într-un refugiu pentru artă, pare atât de bună, încât trebuie să o facem”, a declarat artistul pentru Sunday Times, potrivit The Art Newspaper.

În perioada petrecută în închisoarea din Reading, Oscar Wilde a scris „De Profundis”, o scrisoare către fostul său iubit, iar după eliberare a povestit experiența detenției în ”Balada Închisorii din Reading”.

„Nefasta şi profund deplorabila noastră prietenie s-a sfârşit în ruine şi oprobriu public pentru mine, deşi amintirea vechii noastre afecţiuni îmi este adesea aproape, iar gândul că dezgustul, amărăciunea şi dispreţul vor lua pentru totdeauna în inima mea locul pe care odinioară îl avea dragostea, mă întristează cumplit: vei simţi, cred, şi tu, în sufletul tău, că a-mi scrie aici, unde zac în singurătatea vieţii de închisoare, ar fi mai bine decât să-mi publici scrisorile fără permisiunea mea, ori să-mi dedici poezii fără să ţi-o cer, chiar dacă lumea nu va şti nimic despre vorbele de durere sau de pasiune, de căinţă sau de indiferenţă pe care vei alege să le trimiţi ca răspuns ori chemare.”, își începe Oscar Wilde scrisoarea către lordul Alfred Douglas (traducere de Luana Schidu, din ediția 2014 publicată de Humanitas).

Citește și Elton John susține că Boris Johnson îi ignoră cererea de a se întâlni să discute despre vizele de care au nevoie artiștii pentru a concerta în UE

Închisoarea a fost construită pe locul abației medievale Reading, o mănăstire fondată de Henric I al Angliei, unde acesta ar fi fost înmormântat.

„Există aceste straturi uimitoare ale istoriei – există istoria literară și istoria comunității LGBT și legătura cu Oscar Wilde. Dar există și o istorie socială victoriană locală și națională și există o legătură cu familia regală, toate într-o singură clădire, și este atât de bine conectată cu restul țării”, a declarat Matt Rodda, reprezentantul Reading East în Parlament, din partea Partidului Laburist.

Banksy a câștigat aprecierea autorităților din Reading odată cu realizarea lucrării pe clădirea fostei închisori. Autoritățile au conștientizat importanța artei stradale pentru comunitate și s-au angajat să protejeze astfel de lucrări de actele de vandalism, după ce chiar lucrarea lui Banksy a fost vandalizată.

„Acest lucru va avea un impact real asupra modului în care arată orașul nostru, Reading va fi mai curat, mai sigur și mai ecologic, cu cât mai puține mâzgăleli”, susține consiliera Adele Barnett-Ward, potrivit BerkshireLiv.

„Arta trebuie să trăiască și să prospere și nu poate fi și nici nu trebuie sufocată. În acest spirit, înființăm un Comitet Consultativ de Artă Stradală pentru a analiza aspectele pozitive pe care arta stradală le-a avut în Reading și pentru a analiza detaliile mai fine.

Este cu adevărat interesant potențialul pe care îl avem pentru arta stradală în oraș”, a declarat consilierul responsabil de cultură, patrimoniu și recreere, Karen Rowland.