BBC suspendă sute de posturi ale serviciului său internaţional, pentru a face economii

Constrâns la „alegeri dificile” pentru a-şi atinge obiectivele de economie, BBC a anunţat, joi, suspendarea unor posturi ale serviciului său internaţional, cu transfer masiv online a programelor în limbi străine difuzate până în prezent la radio şi televiziune.

Sub presiunea financiară a guvernului conservator şi în faţa exodului publicului său către platforme, grupul audiovizual public britanic, care va sărbători centenarul în curând, a anunţat în mai un plan drastic de transformare. 

Obiectivul este de a realiza 500 de milioane de lire anual (559,2 milioane de euro) de economii, cu scopul de a acoperi deficitul din conturile sale de îngheţarea redevenţelor şi de a investi pentru a accelera tranziţia către digital. 

Prestigiosul BBC World Service, care ajunge la 365 de milioane de persoane în lume în fiecare săptămână şi constituie o unealtă majoră a „soft power”-ului britanic, este foarte afectat de decizie. 

Din cele 1.000 de posturi suprimate în grup, din 22.000 de angajaţi, acesta va pierde 382, ​​pentru economii estimate la 28,5 milioane de lire pe an (31 milioane de euro).

Citește și Shakira va fi judecată în Spania pentru evaziune fiscală

Proiectul va avea drept rezultat închiderea posturilor de radio în arabă, persană şi chineză, precum şi încetarea anumitor programe TV din Africa sau Asia, a spus într-un comunicat grupul britanic de audiovizual public.

„Schimbarea obiceiurilor publicului în întreaga lume, cu mai mulţi oameni care accesează informaţiile digital, este însoţită de un climat financiar dificil”, a spus grupul.

BBC asigură că niciunul dintre cele 41 de servicii de limbi străine nu va fi închis complet. Aproape jumătate dintre ele vor fi disponibile doar online, unii dintre ei urmând să se mute de la Londra, la Bangkok pentru redacţia thailandeză, la Nairobi pentru buletinul de ştiri televizate africane.

Un hub specializat în China va fi înfiinţat la Londra, în timp ce un serviciu se va concentra pe producerea de conţinut „original” orientat digital pe Africa, în 12 limbi.

Programele oferite de redacţiile străine ale BBC sunt cruciale pentru unele ţări în care există puţine mass-media independente şi în care libertatea presei este sever restricţionată.

Deja dificil, contextul s-a deteriorat şi mai mult pentru BBC în ultimele luni, odată cu creşterea preţurilor şi, prin urmare, a costurilor sale, determinându-l la „alegeri dificile”.

Citește și Virus capabil să distrugă cancerul. Rezultate promiţătoare în primele teste realizate pe oameni

Pentru a-şi atinge obiectivele generale de economisire, grupul şi-a anunţat deja intenţia de a fuziona canalele sale de ştiri din Marea Britanie şi cele internaţionale. De asemenea, va înceta difuzarea anumitor canale, pentru copii sau culturale în special.

Grupul şi-a stabilit obiectivul de a atinge 75% din audienţe prin intermediul platformei sale de programe de televiziune digitală iPlayer, cu investiţii pentru a crea conţinut nou şi, de asemenea, podcasturi noi.

Pe lângă răsturnările în obiceiurile de consum ale publicului său, odată cu apariţia Netflix sau Disney+, există relaţii dificile cu puterea conservatoare, care a acuzat BBC de părtinire anti-Brexit şi, mai general, de a fi centrată mai degrabă pe elite decât pe clasele populare.

În ianuarie, guvernul a îngheţat taxa (159 de lire sterline, 177 de euro) timp de doi ani şi a pus sub semnul întrebării supravieţuirea pe termen lung a acestei metode nepopulare de finanţare, mai ales în vremuri de inflaţie istorică.