„Bestiile”, unul dintre cele mai premiate filme spaniole ale anului, are premiera în România

Filmul „Bestiile”, cea mai noua producţie a regizorului spaniol nominalizat la Oscar Rodrigo Sorogoyen, va fi distribuit în cinematografele din toată ţara începând cu 10 februarie, anunţă Transilvania Film.

Parte din selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2022, „Bestiile” este un thriller psihologic inspirat de un caz real petrecut în provincia Galicia: un cuplu de orăşeni, care îşi doresc să facă downshifting, se mută la ţară pentru a duce o viaţă mai aproape de natură. Dar ceea ce trebuia să fie o schimbare minunată se loveşte de ostilitatea sătenilor şi a unei comunităţi mult mai puţin idilice decât şi-au imaginat-o cei doi.

„Cel mai puternic film pe care l-am văzut anul acesta”, spune Catherine Deneuve. 

Cu peste 17 nominalizări la Premiile Goya (care vor avea loc pe 11 februarie), inclusiv pentru Cel mai bun Film, „Bestiile” a fermecat spectatorii şi criticii din Europa şi din lume: a câştigat Premiul Publicului la Festivalul de Film de la San Sebastián şi Grand Prix la Festivalul de Film de la Tokyo, are un scor de 100% pe platforma Rotten Tomatoes şi a strâns în faţa marelui ecran 1 milion de spectatori în Spania şi Franţa, cu încasări de peste 2,5 milioane de dolari.

Citește și Scriitorul Michel Houellebecq, pe afişul unui film porno care va fi lansat în martie

Dincolo de conflictul urban vs. rural, Bestiile pune în lumină, într-un ritm captivant, şi teme precum naţionalismul şi xenofobia, gentrificarea sau diferenţele de clasă. Pentru Sorogoyen este o ilustrare a societăţii de astăzi, împărţită în două tabere: „Trăim într-o lume în care nu îl ascultăm cu adevărat pe celălalt şi ne poziţionăm în alb sau negru, nu mai e loc de gri. E nevoie de dialog real, dar asta se întâmplă din ce în ce mai puţin pentru că primează fanatismul şi argumentele sunt ignorate”.

În rolurile principale joacă actorii francezi Denis Ménochet (cunoscut pentru „Inglourious Basterds” regizat de Quentin Tarantino sau „Peter Von Kant”, cel mai nou film al lui François Ozon) şi Marina Foïs. Scenariul este scris de Isabel Peña (premiată la San Sebastián în 2016 pentru scenariul de la „Que Dios nos perdone”) şi de Rodrigo Sorogoyen.

„Bestiile” a fost şi filmul surpriză al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţioanl de Film Transilvania, unde a fost proiectată într-o sală sold out.

Rodrigo Sorogoyen, a fost nominalizat la Oscar în 2017 pentru „Madre” şi e cunoscut publicului pentru producţii precum „Stockholm” (2013), „Dumnezeu să ne ierte /Que Dios nos perdone” (2016) sau „Jocuri de putere /El Reino” (2018).