Biblioteca din Streisângeorgiu, printre cele mai bogate din Țara Hațegului, în 1928

Distribuie

Printre cele mai bine dotate biblioteci din Țara Hațegului, în perioada interbelică, se afla din Streisângeorgiu. În bibliotecă aflăm că existau un număr de 199 de cărţi, din care 50 în limba română, celelalte 149 erau în limba maghiară.

Printre cărțile în limba română se regăseau, cu preponderență, cele ale scriitorilor clasici ca: Poezii de Vasile Alecsandri, Poveşti şi povestiri de Adam Bolcu, Poezii de Mihai Eminescu, Povestiri de Ion Agârbiceanu, Ştefan cel Mare de Theodor Stoenescu, Poveşti ardelenești de Ion Pop Reteganul (foarte atașat de Țara Hațegului), Lira libertății de N. Jugărean. Totodată aflăm și multe cărţi cu caracter didactic-pedagogic ca: Povățuiri didactice şi metodica de Ghe. Borgovanu, Poveţe metodica de I. Ghiaţă, Şcoala nouă de C. V. Buturean, Călăuza învățătorului de J. Gilbert, Învățătorul nostru primar de I. G. Bratu ș.a.m.d.,

Biblioteca a urmat să fie îmbogățită de la an la an prin achiziționarea unor noi volume. În 1923 se cumpără 7 cărţi (în special literatură pentru copii). În 1924 se achiziționează alte 18 cărţi, în 1925 8 cărţi, în 1926 o singură carte, în 1927 alte 4, în special didactice. În anul 1928 biblioteca se îmbogățește prin donații şi cumpărări cu 128 volume literare sau metodică şi didactice.

Citește și Inaugurarea Hidrocentralei din Streisângeorgiu (1934)

În celelalte biblioteci din UAT Călan, în 1923, aflăm 52 de volume în Nădăștia de Jos, Sâncrai, Batiz, câte 40 de volume în Nădăștia de Sus și Călanul Mic. În prezent, în unitatea administrativ teritorială Călan nu mai funcționează nicio bibliotecă.

În schimb, unele edificii școlare, exemplu celui din Nădăștia de Sus, se prezentau într-o stare deplorabilă. Conducerea unității școlare arăta într-o cerere adresată comitetului școlar județean că se află „într-o situație foarte critică cu școala începută încă de vreo 3-4 ani şi neisprăvită nici până acum.”

Bibliotecile au avut sprijinul Asociației Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român.