Biografia lui Vladimir Putin. Bunicul său a fost bucătarul lui Lenin și Stalin, tatăl spion NKVD

Vladimir Putin s-a născut la 7 octombrie 1952 în Leningrad, avându-i ca părinți pe Vladimir Spiridonovici Putin (1911-1999) şi pe Maria Ivanova Selomova (1911-1998). Mama lui era muncitoare la o fabrică, iar tatăl său a servit ca militar în marina sovietică, într-o unitate submarină în cursul anilor 1930.

Analistul Artem Kruglov, expert în cariera şi biografia lui Vladimir Putin, afirma cu mai mulți ani în urmăm referitor la tatăl său (Vladimir Spiridonovici Putin) că „deseori devenea agresiv fără să ia în calcul consecințele. A mers la o fata care îi plăcea, era singură în casă, dar nu l-a lăsat să intre în curte. El a pus mâna pe o furcă şi a încercat să distrugă poarta. Cumva a făcut o gaură şi prin ea i-a înfipt fetei, fără să vrea, furca în ochi. Aproape a ucis-o. Fata a fost dusă la spital, i-au pus un ochi de sticlă, iar rudele ei l-au pus să o ia de nevastă, amenințându-l că altfel îi fac plângere penală. Așa că tatăl lui Putin s-a însurat cu ea”.

Ulterior, Vladimir Spiridonovici Putin a lucrat pentru NKVD, într-un grup de sabotaj în vremea celui de-al Doilea Război Mondial. Tatăl lui Vladimir Spiridonovici și bunicul patern al președintelui rus Vladimir Putin a fost Spiridon Putin (1879-1965), despre care se cunoaște a fost bucătarul lui Vladimir Lenin şi al lui Iosif Stalin.

Citește și Serbinov Nicolai, basarabean condamnat pentru că „lăuda viața din România burgheză”

Într-un documentar de două ore, intitulat „Putin”, președintele Rusiei a declarat că Spiridon Putin a fost un membru apreciat al staff-ului lui Stalin. „El a fost bucătarul lui Lenin, şi apoi al lui Stalin, la o dacea (vilă – n.r.) din zona Moscovei”, a declarat Putin în documentar.

Autorul interviului, Andrey Kondrashov, care a devenit mai târziu purtătorul de cuvânt al președintelui pentru campania electorală, a declarat că Spiridon Putin a continuat să gătească pentru elita sovietică până aproape să moară, în 1965, la vârsta de 86 de ani.

În cartea autobiografică a lui Vladimir Putin, Ot Pervogo Litsa (română: „La persoana întâi”), bazată pe interviurile pe care le-a acordat, se vorbește despre începuturile umile, printre care cei dintâi ani ai vieții petrecuți într-un apartament comun din Leningrad. La 1 septembrie 1960 Vladimir a început să învețe la Școala elementară nr. 193 de pe strada Baskov, aflată vizavi de casă. Violența moștenită de la tatăl său s-a observat încă din primii ani de școală. Cum chiar el afirmă, până în clasa a cincea Vladimir Putin era unul din puținii elevi, din clasa sa de 45 de copii, care nu fusese cooptat încă în organizația locală de pionieri, din cauza comportamentului său indisciplinat.

Din clasa a șasea, Vladimir Putin a început să se dedice sportului, mai ales artelor marțiale sambo şi judo, a practicat însă şi tenisul, schi şi pilotajul. A absolvit secția de drept internațional a Facultății de Drept a Universității de Stat din Leningrad în 1975, cu o teză despre politica SUA pe continentul african. În timpul anilor de studenție, Vladimir Putin a devenit membru al Partidului Comunist şi a rămas membru până la dizolvarea acestuia în decembrie 1991.

Citește și Arhiepiscopul Tomisului: Domnul Putin nu este atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea

După absolvirea universităţii, Vladimir Putin a fost recrutat de KGB, în serviciul de contraspionaj. În 1976 a terminat cursul de perfecţionare al KGB din Ohta, Leningrad. Apoi, conform spuselor lui Iuri Felştinsky şi ale lui Vladimir Pribîlovski, a servit la aşa numita direcţie nr. 5 a KGB-ului, care combătea opoziţia politică.

Ziarul Washington Post a indicat faptul că el s-a ocupat o vreme cu urmărirea unor cetăţeni străini aflaţi la Leningrad. Din 1985 până în 1990, KGB-ul l-a repartizat pe Putin la Dresda, pe atunci în Republică Democrată Germană.

După prăbuşirea regimului comunist al Germaniei de Est şi a sistemului comunist din celelalte state satelite ale Uniunii Sovietice, Vladimir Putin a fost rechemat în Uniunea Sovietică, la Leningrad, iar în iunie 1991 a ocupat un post la facultatea de relaţii internaţionale a Universităţii din Leningrad.

Vladimir Putin a demisionat formal de la serviciile de securitate a statului la 20 august 1991 în gradul de locotenent-colonel la 20 august 1991, a doua zi după anihilarea loviturii de Stat împotriva lui Mihail Gorbaciov.

Președintele rus a fost căsătorit cu Ludmila Putina, de care a divorţat în 2013, după un mariaj de 30 de ani şi alături de care are două fete: Ekaterina (născută în 1985) şi Maria (născută în 1986). Cele două au fost născute în Germania.