Biologii ucraineni avertizează că delfinii din Marea Neagră mor într-un ritm alarmant din cauza poluării fonice

Biologii ucraineni au avertizat că delfinii din Marea Neagră mor într-un ritm alarmant din cauza poluării fonice care poate fi letală pentru animalele marine și care e cauzată de navele de război și submarinele rusești, scrie RFI.

Conflictul din Ucraina nu a provocat doar pierderi umane uriașe, ci a avut un impact profund și asupra populației de delfini din Marea Neagră.

Înainte de război, într-un studiu internațional amplu cu privire la populația de cetacee din Marea Neagră s-a descoperit că mai sunt cel puțin 253.000 de delfini în Marea Neagră, iar populația lor „nu s-a mai deteriorat în ultimii 20 de ani”.

Șeful cercetătorilor de la Parcul Național „Limanele Tuzlei”, Ivan Rusev, a spus că numărul de delfini a scăzut cu cel puțin 5.000 după ce Rusia a invadat Ucraina.

Rusev spune că sonarul militar folosit de navele de război rusești este cel care dăunează simțului auditiv al delfinilor și interferează cu funcția de ecolocație a acestor animale. Delfinii se bazează pe ecolocație pentru a vâna, pentru a se deplasa și pentru a putea să evite prădătorii.

„Când rușii folosesc sonarul submarinelor sau vaselor de suprafață, el perturbă urechea internă a delfinilor și capacitatea lor de a se mișca”, a spus Rusev pentru RFI. „Devin complet dezorientați, își pierd punctele de reper. Se lovesc de stânci și nu își mai pot localiza hrana.”

Citește și Cercetătorii belgieni investighează cum răspund porcii la muzică

Coasta Mării Negre din Ucraina a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte din războiul cu Rusia. În afară de sonar, bombardamentele și exploziile subacvatice care au avut loc în acest conflict i-au afectat grav pe delfini.

Peste o sută de delfini au fost găsiți morți pe plajele dintre Odesa și Delta Dunării, o zonă care reprezintă doar între 2-3% din țărmul ucrainean al Mării Negre.

„Este o tragedie uriașă”, a spus Rusev. „Oamenii trebuie să realizeze că moartea delfinilor din Marea Neagră semnalează moartea ecosistemului său. Este o tragedie a mediului înconjurător. Delfinii, cele mai inteligente animale din lume, mor din cauza războiului.”

Numărul de delfini morți este probabil o subestimare, potrivit lui Rusev, din cauză că echipa sa nu a putut verifica decât între 3 și 5% din coasta ucraineană. Oamenii de știință din Turcia, Bulgaria și România au raportat și ei o creștere semnificativă a numărului de delfini morți care au eșuat la mal.

Fundația de Cercetare Marină a Turciei (Tudav) a raportat că, din luna mai și până acum, cel puțin 80 de delfini morți au fost găsiți în partea de vest a Mării Negre.