Biserica Anglicană a prezentat scuze pentru legături pe care le-a avut în trecut cu sclavia, printr-un organism financiar cu care are legături, angajat în prezent într-un vast proces de despăgubire a comunităţilor victimelor, relatează AFP.
”Îmi pare profund rău”, a declarat marţi liderul spiritual al Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, care a subliniat că ”a venit timpul să luăm măsuri ca răspuns la trecut ruşinos”.
Un raport a fost publicat marţi, în urma unor dezvăluiri, în iunie 2022, potrivit cărora ”dotarea Comisarilor Bisericii avea legături istorice” cu comerţul transatlantic de sclavi.
Organismul Comisarilor Bisericii Angliei a fost înfiinţat în 1948, în parte prin donarea unui fond creat de regina Anna, în 1704, menit să ajute cei mai săraci membri ai clerului.
În raport se arată că acest fond a fost investit ”sume importante” în South Sea Company, care făcea comerţ cu sclavi africani.
Fondul a primit donaţii care proveneau de la persoane implicate în traficul cu sclavi şi în economia plantaţiilor cu sclavi.
”Comisarilor Bisericii le pare profund rău pentru legăturile predecesorilor lor cu traficul transatlantic de sclavi”, a anunţat într-un comunicat organizaţia.
Organismul s-a angajat să creeze un fond în valoare de 100 de milioane de lire sterline (113,1 milioane de euro) – în viitorii nouă ani – în vederea ”unui viitor mai bun şi mai drept pentru toţi”.
Citește și VIDEO Descoperire pe şantierul arheologic de la Pompei: O „cameră a sclavilor”
Aceşti bani urmează să ajungă la ”comunităţile care au fost afectate de sclavie”.
O parte a fondului urmează să fie alocat unei aprofundări a cercetărilor relaţiilor Bisericii Anglicane cu sclavia.
Episcopul Manchesterului David Walker, adjunctul preşedintelui Comisarilor Bisericii, a anunţat că organismul speră să creeze o ”moştenire pozitivă durabilă, care să servească comunităţile afectate de sclavie”.
Comisarii Bisericii gestionează un fond de investiţii în valoare de 10,1 miliarde de lire sterline (11,4 miliarde de euro) în vederea susţinerii activităţilor Bisericii Anglicane şi clerului.
”Nimic din ceea ce vom face, după sute de ani, nu le va da înapoi viaţa persoanelor transformate în sclavi”, scriu Comisarii în introducerea raportului lor.
”Însă putem şi vom recunoaşte oroarea şi ruşinea rolului Bisericii în traficul cu sclavi, iar prin răspunsuri vom căuta să începem să răspundem nedreptăţilor comise”, afirmă ei.
Biserica Angliei a prezentat deja scuze pentru legăturile sale din trecut cu sclavia, în contextul în care Marea Britanie îşi înfruntă trecutul colonial.
În 2020, Biserica a catalogat drept o ”ruşine” faptul că unii dintre membrii săi au ”profitat în mod activ” de sclavie.