Bisericile din lemn din patrimoniul UNESCO, național şi local aflate în Maramureș vor fi conservate

Bisericile din lemn aflate în patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local şi naţional vor fi conservate şi întreţinute pe durata acestui an în urma unei finanţări asigurate de Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, a declarat, marţi, pentru Agerpres, preşedintele instituţiei administrative, Ionel Bogdan.

„Am alocat din bugetul nostru suma de 1,5 milioane lei pentru conservarea şi întreţinerea bunurilor aparţinând cultelor religioase, majoritatea biserici făcând parte din patrimoniul mondial UNESCO, patrimoniul local, dar şi naţional. Avem un număr de 8 bisericuţe din lemn aflate în patrimoniul UNESCO, fiind printre cele mai vizitate obiective turistice pe durata anului, dar şi alte bisericuţe mai mici răsfirate prin sate şi comune, toate la fel de importante pentru patrimoniul local, dar şi de interes turistic. O parte dintre aceste biserici din lemn au fost introduse într-un circuit turistic complet al bisericilor din Transilvania, semn că suntem posesorii unui patrimoniu arhitectonic valoros pe care trebuie să-l îngrijim, preţuim şi punem în valoare”, a spus Ionel Bogdan, citat de Agerpres.

Potrivit reprezentantului filialei locale a Asociaţiei Naţionale de Turism, Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), Livia Sima, bisericile de lemn din judeţ sunt vizitate anual de mii de turişti români sau străini.

Citește și Gheorghe Turda, generalul artist care și-a turnat mătușa la Securitate

„Pe durata crizei sanitare, în cei doi ani, majoritatea vizitatorilor au fost turiştii români, iar din acest an se poate observa o uşoară revenire şi a străinilor (…) Bisericile de lemn, îndeosebi cele aflate în patrimoniul mondial UNESCO sunt cel mai vizitate, dar şi bisericuţele cel mai puţin cunoscute din unele sate. Faptul că turistul porneşte la drum cu un bagaj sporit de informaţii despre toate bisericile graţie internetului e un mare avantaj, iar odată ajunşi la faţa locului primesc alte informaţii suplimentare de la preoţii din parohie sau ghid e un alt mare atu

(…) Turismul cultural sau cel religios e unul de nişă, dar se poate observa un interes constant din partea românilor care ajung în Maramureş pentru a vizita bisericile din lemn şi îşi alocă o zi sau două pentru un tur prin judeţ”, a spus preşedintele ANTREC, Livia Sima.

Pe lângă bisericile din lemn, turiştii preferă să viziteze în judeţ şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa, cele două muzee ale satului din Baia Mare şi Satu Mare, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Victimelor şi al Rezistenţei din Sighetu Marmaţiei şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.