Bojdeuca lui Creangă se redeschide şi va putea vizitată gratuit în week-end

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi redeschisă publicului, vineri, putând fi vizitată gratuit timp de trei zile, după valul de critici din mediul online privind modul în care a fost clădirea a fost restaurată.

Consiliul Judeţean Iaşi a anunţat, marţi, redeschiderea Bojdeucii lui Ion Creangă din Ţicău, primul muzeu literar din România, vizitatorii urmând să aibă acces gratuit începând de vineri şi până duminică.

Vizitatorii sunt invitaţi să ia parte, vineri, la tradiţionalul program ”Colindători la Bojdeucă”. Pe scenă vor evolua artişti din Iaşi, dar şi din Republica Moldova.

Totodată, Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi va lansa vizitatorilor provocarea unui concurs dedicat lui Creangă, cu întrebări legate de viaţa şi opera celui mai mare povestitor al românilor.

Sâmbătă, publicul este invitat la spectacole susţinute de ”Pluguşorul cu felinar” de la Tătăruşi, judeţul Iaşi, şi de membri ai cluburilor de la Palatul Copiilor Iaşi. 

”Bojdeuca lui Ion Creangă, acum restaurată, rămâne o punte de legătură cu trecutul nostru literar şi o pledoarie pentru conservarea autenticităţii. Eforturile depuse în cadrul procesului de restaurare au fost orientate spre a păstra valoarea memorială şi literară a acestui loc deosebit, fără a-i altera istoria”, a arătat Consiliul Judeţean Iaşi.

Citește și Evaluarea legalității lucrărilor la „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”

Valoarea totală decontată pentru întregul proiect a ajuns la suma de 3.065.112,64 lei fără TVA. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului şi a circulaţiilor pietonale, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, lucrări de stabilizare a versantului şi de punere în siguranţă a Bojdeucii, care au costat 1.468.186,35 lei fără TVA. Valoarea lucrărilor decontate pe reabilitarea bojdeucii a fost de 699.460,78 lei fără TVA. La acestea se adaugă lucrările de reabilitare şi modernizare a clădirii anexă, construită în 1989, care va fi transformată în bibliotecă şi spaţiu de expoziţii temporare şi evenimente, lucrări ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fără TVA.

Restaurarea bojdeucii lui Ion Creangă, considerată în mediul online „butaforie de lux” sau „pensiune banală de două margarete”, cu parchet şi prize, s-a realizat cu mijloace adecvate, susţine Consiliul Judeţean Iaşi, cu scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din Romania.

Personalităţi şi cititori şi-au exprimat uimirea privind modul cum arată acum Bojdeuca lui Creangă: cu ciubăr, prize, parchet laminat şi ca o pensiune de două margarete.  

”Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul şi Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreţia – era spiritul locului acela – cu poveste, umor şi miros de balegă şi borş. Şi poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani şi de mobilă Ikea”, a scris Vasile Ernu, scriitor.

„Curat meşteşug de tâmpenie, ar fi zis Creangă, dacă ar fi văzut ce acoperiş de pagodă japoneză are pe casă”, a scris profesoara Otilia Bălinişteanu. 

Bojdeuca – „reabilitată” „ca o pensiune banală de 2 margarete, cu parchet tip dedeman şi vopsea pe grinzi închisă la culoare total fără legatură cu ceva din original”, a scris o altă persoană.