„Bolero” de Maurice Ravel în interpretarea Orchestrei Naționale Radio

„Bolero”-ul compus de Maurice Ravel, care a rămas în istoria muzicii drept cea mai cunoscută partitură a compozitorului francez, va putea fi ascultat la Sala Radio, vineri, de la ora 19.00, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de britanicul Rumon Gamba.

„Singura poveste de dragoste pe care am trăit-o vreodată a fost cu muzica”, spunea Ravel despre arta sa.

„Bolero”-ul a fost creat 1928, când apreciata dansatoare Ida Rubinstein i-a cerut lui Ravel să creeze muzica pentru un balet în stil spaniol, pornind de la suita pentru pian „Iberia”, creată de compozitorul Isaac Albéniz. Dar când a aflat că existau nişte probleme de drepturi de autor, Ravel a decis să compună o lucrare originală, inspirându-se din dansul popular spaniol denumit bolero. Pe baza ritmului caracteristic dansului spaniol, Ravel a imaginat o structură muzicală simplă, pe care o repetă obsedant pe parcursul întregii lucrări, producând un permanent efect de acumulare şi tensiune, prin faptul că lucrarea debutează cu un simplu ritm interpretat la tobă, căreia i se alătură treptat, în crescendo, restul instrumentelor orchestrei, până la un efect sonor exploziv.

Premiera absolută de la Opera din Paris (în nov. 1928) a făcut senzaţie în epocă, coregrafia fiind atunci semnată de Bronislava Nijinska (sora marelui Nijinski). Ravel nu şi-a imaginat însă niciodată că lucrarea sa va avea atâta succes şi că va fi interpretată în sălile de concert mai des chiar decât reprezentată ca balet.

  Seara de la Sala Radio va debuta cu celebrul Concert în la minor pentru pian şi orchestră, semnat de compozitorul norvegian Edvard Grieg, în interpretarea pianistului Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Citește și Gala Premiilor Radio România Cultural

Absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra, Rumon Gamba a colaborat cu celebra BBC Philharmonic ca dirijor asistent şi ulterior ca dirijor asociat. Activitatea sa se derulează cu precădere în ţările nordice, unde astăzi este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Oulu – Finlanda. A fost dirijor principal şi director muzical al NorrlandsOperan – Suedia, dirijor principal al Aalborg Symfoniorkester – Danemarca şi dirijor principal şi director muzical al Iceland Symphony Orchestra – Islanda. De asemenea, a colaborat cu Rotterdam Philharmonic Orchestra, Gothenburg Symphony, Sinfónica de Galicia la Festivalul Musika-Música din Bilbao ş.a. Interesat de muzica nouă, Rumon Gamba a dirijat prime audiţii, precum premiera operei „Two Boys de Nico Muhly” la English National Opera, Concertul pentru violă de Brett Dean alături de BBC Symphony Orchestra, „Dancer in the Dark” de Poul Ruders, „Blood on the Floor” şi „Scherzoid” de Mark-Anthony Turnage.

După 14 ani de studii în România, pianistul Horia Mihail a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra ş.a.

Citește și Concursul Naţional de Muzică Uşoară Armoniile Dunării și-a desemnat câștigătorul

Horia Mihail este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi consilier pe probleme de cultură al Primăriei Municipiului Braşov. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.

Concertul va fi transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – şi online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sunt disponibile şi în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay.