Săptămâna Comediei, unul dintre cele mai aşteptate evenimente culturale tradiţionale ale Braşovului, aniversează în acest an 10 ani şi este organizat în perioada 3-9 iulie, la Teatrul Sică Alexandrescu, la Cinema Astra şi în Parcul Central Nicolae Titulescu.
Biletele sunt deja în vânzare pe biletebrasov.ro.
Festivalul este alcătuit din trei componente distincte: teatru, film şi o secţiune de teatru, concerte şi spectacole în aer liber pentru toată familia.
Secţiunea competiţională de teatru a Săptămânii Comediei aduce în premieră la Braşov şase spectacole montate nu doar la teatre de stat, dar şi venite din zona teatrului independent, care propun publicului un umor de bună calitate în varii forme de declinare şi adaptări după texte clasice ale căror valoare şi mesaj sunt de necontestat.
Cele şase spectacole de teatru prezentate în premieră la Braşov care vor descreţi frunţile spectatorilor în acest an sunt:
„După D’Ale”, Teatrul Bulandra Bucureşti (regia Cornel Scripcaru).
Pornind de la textul lui Caragiale, care vorbeşte despre ipocrizia societăţii româneşti – mic-burgheze, în epocă – Cornel Scripcaru actualizează, în această montare, totul: limbaj, evenimente, acţiune, punând însă accentul pe perenitatea măştilor sociale, ce evidenţiază aceeaşi ipocrizie şi aceleaşi tare ale societăţii româneşti, moderne.
Citește și Cursuri gratuite de pregătire pentru Bacalaureat la Universitatea Transilvania din Brașov
„Tartuffe sau Impostorul”, Teatrul Mic Bucureşti (regia Gelu Colceag).
Tartuffe sau Impostorul de Molière este considerată una dintre cele mai puternice comedii de caracter din literatura mondială, scrisă cu scopul de a denunţa fanatismul religios şi ipocrizia practicată de nobilii şi marii burghezi în secolul al XVII-lea. Regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru în teatru în care explorează cu subtilitate şi inteligenţă efectele comice produse de intrigă, prin satirizarea ipocriziei, vicleniei şi naivităţii.
„Don Juan”, Teatrul Nottara Bucureşti (regia Cristi Juncu).
Între umor negru şi ironie amară, între hohote de râs şi umbre de tristeţe, Don Juan în viziunea lui Cristi Juncu reconfigurează povestea celebrului seducător, demitizându-l şi reconstruindu-l, într-o zonă în care copilăria se întâlneşte cu cruzimea şi puterea de seducţie cu refuzul maturizării.
„PICASSO vs. EINSTEIN”, Teatrul de Comedie Bucureşti (regia Teodora Petre).
„O comedie inteligentă şi extrem de specială care îmbină umorul american cu elemente de stand-up, de cabaret parizian şi sitcom TV în acelaşi timp, totul sub amprenta inconfundabilă a imaginaţiei fără margini a genialului actor şi dramaturg Steve Martin, în această premieră naţională care cucereşte deja publicul din toată lumea de aproape 30 de ani”. (Teodora Petre)
„Taximetrişti”, Teatrul Apollo 111 Bucureşti (regia Bogdan Theodor Olteanu).
Doi taximetrişti în timpul unei ture de noapte. Bat străzile Bucureştiului împreună cu o mână de clienţi. Ar trebui să fie o noapte obişnuită, dar nu e, pentru că suntem la teatru. Aşa că avem întâlniri şi întâmplări care ar trebui să le schimbe viaţa.
Filmul Taximetrişti în regia lui Bogdan Theodor este disponibil acum pe Netflix.
„California Suite”, Teatrul Metropolis Bucureşti (regia: Andrei Huţuleac).
„California Suite” este o comedie în trei părţi despre traiul în comun scrisă de autorul american Neil Simon, care încearcă să răspundă la întrebarea „Ce ne face să rămânem împreună chiar şi atunci când toate circumstanţele exterioare arată că ar trebui să o luăm pe căi separate?”
Conform tradiţiei, juriul secţiunii de teatru va fi format din cinci profesionişti cu expertiză în arta dramaturgică: Maria Zărnescu (teatrolog şi critic de teatru), Alina Epîngeac (teatrolog şi critic de teatru), Doru Mareş (scriitor, translator şi cunoscut critic de teatru), Dan Cogălniceanu (actor şi manager al Teatrului Sică Alexandrescu) şi Ioan Big (scriitor, jurnalist şi analist Pop Culture).
În seara de gală, juriul va acorda 5 premii: Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cel mai bun spectacol, Premiul pentru Regie şi Premiul Juriului, iar festivalul va fi încheiat cu spectacolul ”Omul zilei” (regia Dan Tudor) al Teatrului Sică Alexandrescu.
Noutatea acestei ediţii aniversare este secţiunea de teatru şi spectacole în aer liber. Astfel, Parcul Central Nicolae Titulescu va deveni timp de şapte zile scenă pentru artişti, actori, animatori, pantomimi şi muzicieni. Spectatorii se vor întâlni cu Ada Milea şi Apolodor, vor reasculta poveşti româneşti, vor vedea pe scenă farse medievale şi spectacole în stilul Commedia dell’Arte, sau vor cânta alături de artiştii de la Opera Comică pentru Copii din Bucureşti.
Programul va include atât spectacole dedicate celor mici, cât şi spectacole şi concerte pentru toată familia, iar accesul va fi gratuit.
Secţiunea de film se va desfăşura la Cinema Astra, iar programul va include filme pentru spectatorii de toate vârstele.