Bulgaria a expulzat un jurnalist rus, iar Moscova promite măsuri de răspuns

Rusia a avertizat joi Bulgaria că va lua măsuri de retorsiune împotriva Sofiei pentru decizia sa de a expulza un jurnalist rus din motive de securitate naţională, ceea ce Moscova a calificat drept un atac „scandalos” la adresa presei, relatează Reuters.

Aleksandr Gaţak, corespondent al publicaţiei de stat Rossiskaia Gazeta, a rămas fără acreditare şi i s-a anulat permisul de şedere, fiind expulzat pentru ceea ce Bulgaria a declarat că a fost o activitate care „reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

Gaţak s-a refugiat la Ambasada Rusiei după ce a fost convocat de Ministerul bulgar de Interne şi apoi a părăsit Bulgaria la 1 noiembrie, potrivit Agenţiei bulgare pentru Securitate Naţională.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că expulzarea este un „atac scandalos” şi a avertizat că Moscova va lua măsuri de retorsiune. Ea a precizat că un corespondent de la Moscova pentru radioul bulgar a fost convocat de Ministerul de Externe.

Acţiunea Bulgariei a fost „un exemplu viu de violenţă împotriva jurnaliştilor, care a devenit deja o formă familiară de presiune asupra jurnaliştilor în ţările aşa-numitelor democraţii avansate”, a comentat Zaharova.

Rossiskaia Gazeta a precizat că Gaţak lucra la Sofia timp de mai mulţi ani, inclusiv la materiale critice la adresa autorităţilor bulgare.

Ziarul a precizat că un alt corespondent al său, Aleksandr Gasiuk, care a lucrat în Cipru, a fost reţinut la Nicosia în octombrie. Acesta susţine că a fost bătut de poliţia locală şi apoi deportat. Rusia l-a convocat pe ambasadorul Ciprului din cauza acestui incident.

Citește și O jurnalistă ruso-americancă, arestată în Rusia

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook