Bulgaria a expulzat un jurnalist rus, iar Moscova promite măsuri de răspuns

Rusia a avertizat joi Bulgaria că va lua măsuri de retorsiune împotriva Sofiei pentru decizia sa de a expulza un jurnalist rus din motive de securitate naţională, ceea ce Moscova a calificat drept un atac „scandalos” la adresa presei, relatează Reuters.

Aleksandr Gaţak, corespondent al publicaţiei de stat Rossiskaia Gazeta, a rămas fără acreditare şi i s-a anulat permisul de şedere, fiind expulzat pentru ceea ce Bulgaria a declarat că a fost o activitate care „reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale”.

Gaţak s-a refugiat la Ambasada Rusiei după ce a fost convocat de Ministerul bulgar de Interne şi apoi a părăsit Bulgaria la 1 noiembrie, potrivit Agenţiei bulgare pentru Securitate Naţională.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că expulzarea este un „atac scandalos” şi a avertizat că Moscova va lua măsuri de retorsiune. Ea a precizat că un corespondent de la Moscova pentru radioul bulgar a fost convocat de Ministerul de Externe.

Acţiunea Bulgariei a fost „un exemplu viu de violenţă împotriva jurnaliştilor, care a devenit deja o formă familiară de presiune asupra jurnaliştilor în ţările aşa-numitelor democraţii avansate”, a comentat Zaharova.

Rossiskaia Gazeta a precizat că Gaţak lucra la Sofia timp de mai mulţi ani, inclusiv la materiale critice la adresa autorităţilor bulgare.

Ziarul a precizat că un alt corespondent al său, Aleksandr Gasiuk, care a lucrat în Cipru, a fost reţinut la Nicosia în octombrie. Acesta susţine că a fost bătut de poliţia locală şi apoi deportat. Rusia l-a convocat pe ambasadorul Ciprului din cauza acestui incident.

Citește și O jurnalistă ruso-americancă, arestată în Rusia