Căderea Bastiliei

Căderea Bastiliei: Momentul definitoriu al Revoluției Franceze și efectul său durabil în Europa

Distribuie

Căderea Bastiliei, un eveniment major al Revoluției Franceze, s-a produs într-o zi de marți, 14 iulie 1789, în Paris. Cu toate că în interiorul acestei fortărețe medievale se mai aflau doar șapte deținuți, preluarea ei în mâinile revoluționarilor parizieni a simbolizat sfârșitul Vechiului Regim și începutul Revoluției Franceze.

Închisoarea Bastilia, recunoscută ca un simbol al tiraniei monarhiei franceze, a fost punctul de cotitură care a zguduit atât Franța, cât și restul Europei, impactul acestui eveniment ajungând până în îndepărtata Rusie.

Căderea Bastiliei a fost momentul de început al Revoluției Franceze când, pe 14 iulie 1789, fortăreața a fost cucerită de revoluționarii în căutare de arme și praf de pușcă. O mulțime de peste 40.000 de oameni a intrat în fort și a confiscat cele peste 30.000 de puști și 12 tunuri. Demolarea fortăreței a început pe 16 iulie.

În dimineața zilei de 14 iulie 1789, revoluționarii francezi, înarmați după o incursiune la Hôtel des Invalides, s-au îndreptat spre fortăreața Bastille pentru a-și face provizii de muniție. Negocierile cu guvernatorul fortăreței, Bernard-René Jordan de Launay, au eșuat, iar acesta a fost luat prizonier și ulterior ucis. În ziua următoare, Bastilia a fost complet demolată.

Pe 15 iulie, regele Ludovic al XVI-lea a realizat că a fost înfrânt de insurecția cetățenilor parizieni și a ordonat retragerea trupelor sale. În următoarele zile au fost stabilite o nouă structură de conducere, „Comuna”, și o armată populară, „Garda Națională”. Revoluția s-a răspândit în toată țara, oamenii organizându-se în municipalități cu scop de auto-guvernare și înființând propriile lor corpuri ale Gărzii Naționale.

La 27 iulie, într-un gest simbolic de reconciliere, regele a acceptat o cocardă tricoloră și a intrat în Primăria Parisului. Cu toate acestea, nobilii au început să părăsească țara, pregătindu-se pentru un război civil și provocând o coaliție europeană împotriva Franței.

De la căderea Bastiliei în 1789, 14 iulie a fost recunoscută ca Ziua Națională a Franței începând cu anul 1880. Povestea acestui eveniment major al Revoluției Franceze continuă să reverbereze în cultura și istoria Franței, de la străzile Parisului până la București, unde o stradă ce unește Piața Romană cu Bulevardul Iancu de Hunedoara îi poartă numele.

Căderea Bastiliei nu a fost doar un eveniment semnificativ al Revoluției Franceze, ci și un moment definitoriu în istoria Europei, efectele sale simbolice și practice răsunând până în prezent.

Citește și Revoluția Franceză: Cauze, consecințe și personalități cheie care au modelat lumea

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Enciclopedic.ro